donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Foto Rinus Vuik

'Dress for Success' een bijzondere kledingzaak

5 juli 2019 (Rinus Vuik)

De kledingzaak 'Dress for Success' aan het Rijnhoutplein te Rotterdam oogt aan de buitenkant enigszins zakelijk, maar de schijn bedriegt, want zakelijkheid heeft in deze winkel een ander karakter. Eenmaal binnen, wordt een klant op warme wijze en met veel aandacht tegemoet getreden. 

Winkel zonder kassa

Dress for Success heeft geen kassa, omdat er voor de kleding niet betaald hoeft te worden. Hier wordt de kleding verstrekt. Aan wie dan wel?

Aan mensen, zowel vrouwen als mannen, met een minimum inkomen. Voor hen is het vaak lastig om aan representatieve kleding te komen als zij naar een sollicitatiegesprek moeten gaan. Ook voor mensen die als vrijwilliger aan de slag gaan en bijvoorbeeld op evenementen verschijnen is gepaste kleding een must! Maar wat als je die kleding zelf niet kan betalen?

Geen nood, want dan is er Dress for Success, een non-profit organisatie met inmiddels negen vestigingen in Nederland, waaronder die in Rotterdam waarmee in 2001 alles begon. Door een Rotterdamse initiatiefneemster werd de formule van de in de VS opererende organisatie 'Empowerment for Women' met succes toegepast. Destijds in de VS alleen voor vrouwen. Dress for Success in Rotterdam is er zowel voor vrouwen als voor mannen.

Missie Dress for Success Nederland

 

De missie van Dress for Success Nederland is vrouwen en mannen in staat te stellen economische onafhankelijkheid te bereiken, met een ondersteunend netwerk en professioneel kleding advies en de ontwikkeling van vaardigheden om beter te functioneren in hun werk en persoonlijk leven.

Mooie mannenkleding. (Foto: Rinus Vuik)

Werkwijze en voorwaarden

 

Een klant wordt meestal doorverwezen door instanties als de Gemeente Rotterdam – de grootste samenwerkingspartner, WMO Radar, Centrum voor Dienstverlening, Calder Werkt, de Vrijwilligerswinkel, het Jongerenloket en Stichting Quiet. Ook komen mensen op eigen initiatief. Er wordt alleen op afspraak gewerkt! Als deze eenmaal is gemaakt kan de klant rekenen op een vol uur aandacht. Voordat er begonnen wordt met het uitzoeken van de kleding, wordt er een intakegesprek gehouden en moet de klant aantonen dat er inderdaad sprake is van een sollicitatie of deelname aan vrijwilligerswerk.

Mooie dameskleding. (Foto: Rinus Vuik)

Kwaliteit

In de smaakvol ingerichte winkel hangen de rekken vol met nauwelijks van nieuw te onderscheiden kleding. De kleding is gedoneerd door particulieren en het bedrijfsleven. Winkelmanager Nettie Immink: 'Wij letten sterk op de kwaliteit van de gedoneerde kleding, want wij willen de klant alleen goede kleding aanbieden.'

 

 

 

Naast kleding zijn er ook schoenen. Als er geen passende paar in de winkel aanwezig is, geen nood. Zodra er wel een paar met de juiste maat is ontvangen, wordt de klant uitgenodigd deze alsnog te komen afhalen.

Een stukje interieur (Foto: Rinus Vuik)

Workshops

Dress for Success beperkt zich niet alleen tot het verschaffen van representatieve kleding, maar geeft ook workshops over kleding. Deze worden gegeven 'in de winkel en op locatie.

 

Relatiemanager Dorinda van Marrewijk: 'Niet alle jongeren begrijpen de invloed van kleding. Het verschijnen op een sollicitatiegesprek in een sweater met een capuchon over het hoofd kan natuurlijk niet. Wij willen jongeren de taal van kleding duidelijk maken hetgeen hopelijk in hun voordeel werkt'.

V.l.n.r.: Nettie Immink (winkelmanager), Yvonne (Dress Advisor) en Whitney (Dress Advisor) (Foto: Rinus Vuik)

Het team

Dress for Success Rotterdam wordt gerund door winkelmanager Nettie Immink en relatiemanager Dorinda van Marrewijk, beide betaalde krachten.

Daarnaast werken er geschoolde Dress Adviseurs op vrijwillige basis.

 

Allen staan klaar om de klant met een goed gevoel en met mooie kleding huiswaarts te laten gaan.

Relatiemanager Dorinda van Marrewijk, kon niet bij het nemen van de teamfoto aanwezig zijn. (Foto: Rinus Vuik)

Ook wordt er hard gewerkt om de winkel steeds aantrekkelijk te maken. Hierin zijn ze goed geslaagd, de zaak ziet er uitnodigend uit. Er wordt na de kleedsessie altijd gevraagd of de klant tevreden is met de ontvangen kleding en naar diens ervaring qua behandeling. Gemiddeld geven klanten een 8,8!

 

(Note: Dress for Success werkt onder auspiciën van de gemeente Rotterdam)

Interieur (Foto: Rinus Vuik)

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!