donderdag 19 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Op drift geraakt bij Ijmuiden liep het schip schade op bij botsing met een transformatorhub op de Noordzee. Foto PoR

Door storm Corrie gehavende Julietta D met vertraging in Beneluxhaven

1 februari 2022 (een van onze verslaggevers)

(update 2 feb. 17 uur) Het bergen van de Julietta D had vertraging. Het schip werd maandag 31 januari  al in de haven verwacht, de verwachting is dat het nu zal aanleggen op 1 februari  rond 16.30 uur bij ADM in de Beneluxhaven.

De zeesleper Sovereign van Boskalis sleepte het vaartuig gisteren al richting haven. De bedoeling was toen het schip al aan te meren. Sleepboot Multratug 18 probeerde rond 19 uur aan de achterzijde een tweede aan te leggen, maar die brak af. Daarna moest de bergingspoging uitgesteld worden. Op 1 februari werd de verbinding op de achtersteven hersteld en werd het schip de haven binnengesleept.  Daarbij werd ook  assistentie ingeschakeld van sleepboten van Fairplay. 

De Julietta D was in  storm Corrie op drift geraakt bij haar ankerplaats voor IJmuiden. Het schip was vervolgens in botsing gekomen met de tanker Pechora Star en had daarbij een gat in de voorsteven opgelopen en maakte water. De bemanning werd geëvacueerd. Het schip dreef af richting Scheveningen en kwam daar in de buurt in botsing met een offshore platform. Volgens een bericht van de reddingsdienst zou het schip ook een gat in de achterzijde hebben. De kapitein en een stuurman zouden vast zitten en verhoord worden wegens voortijdig verlaten van het schip.  

Port of refuge

De haven voor Rotterdam is voor de zeevaart op de Noordzee de zogenoemde ‘port of refuge’, of vluchthaven. Bij averij kunnen zeeschepen altijd een beroep doen op de haven. Bij hoge mate van uitzondering is ooit een schip geweigerd. Dat gebeurde op 2 april 1981 met de Stanislaw Dubois. Het schip was in aanvaring gekomen boven Texel met het Soedanese schip Omdurman. Het had water gemaakt en calciumcarbide aan boord. Het explosiegevaar was dermate dat de havenautoriteiten het schip hebben geweigerd. Uiteindelijk is de Stanislaw Dubois afgeborreld op 9 april boven de Doggersbank.  

Bronnen:  Havenbedrijf, SWZ Maritime, Nu.nl, De Telegraaf

Zie ook:

Lees meer over:

Storm averij
Deel dit bericht met je vrienden!