woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Dockwise Vanguard wacht op goed weer voor transport Hermod

8 september 2017 (de Redactie)

(Door Tie Schellekens)

Rotterdam staat aan de vooravond van een zeer bijzonder transport; een fraai staaltje Hollands Glorie. De Dockwise Vanguard van Boskalis is in de haven aanwezig om een enorm vaartuig te laden. Het gaat om de Hermod van Heerema Marine Contractors. Dit half-afzinkbare kraanschip uit 1978 wordt in de haven van Rotterdam op de Dockwise Vanguard geladen en vervolgens naar Zhoushan in China vervoerd. Na het lossen zal de Hermod worden ontmanteld en gerecycled op de werf van Zhoushan Changhong International Ship Recycling. (Hierboven een fragment onderstaande foto van Ries van Wendel)


De Hermod is een enorm vaartuig met een hoogte van 90m, een breedte van 86mtr en een lengte van 154 mtr.Het is de bedoeling om het kraanschip dit weekend te verhalen van het Calandkanaal (havennummer 5340) naar de Dockwise Vanguard in de Alexiahaven, Rotterdam-Maasvlakte. De vaartocht duurt zo’n vier uur. Maar dan kan alleen onder rustige weersomstandigheden. Als de weersvoorspelling klopt, zal het transport dus een aanzienlijke vertraging oplopen en kan de Hermod pas rond 15 september verhaald worden. Daarna wordt het kraanschip geladen op de Dockwise Vanguard en zeevast gemaakt. Daarvoor zijn bijna vier dagen gereserveerd. Direct daarna vertrekt het schip naar China.

Het transport van de Hermod is enigszins te vergelijken met dat van twee jaar geleden. Toen werd in het Calandkanaal onder grote publieke belangstelling de Armada Intrepid – een schip van 245 m lengte op de Dockwise Vanguard geladen:

Publiek
Het laden van de Hermod in de Alexiahaven kan vanaf de dijken op de Maasvlakte 2 goed worden gevolgd. Verder zal FutureLand, het informatiecentrum van de Rotterdamse haven op de Maasvlakte, zijn rondvaartboot de FutureLand Ferry inzetten om het publiek de gelegenheid te geven de Dockwise Vanguard met daarop de Hermod van dichterbij te zien. Mocht de wind gaan liggen en de Hermod onverhoopt toch dit weekend verhaald worden dan zal dat worden bekend gemaakt op twitteraccount @de_havenmeester.


Foto © Ries van Wendel.

Deel dit bericht met je vrienden!