zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Diep rood voor Van Geel en Gudde

15 mei 2015 (door Jim Postma)

Technisch-directeur van Sparta Leo Beenhakker, ooit toptrainer, staat al lange tijd ter discussie bij de Kasteelclub, zeker nu na het missen van de nacompetitie. Aanstaande maandag krijgt hij te horen of hij mag blijven of niet, maar zelf gaat hij al uit van ‘niet’. Logisch toch. Daarom denkt deze levende voetballegende om er op 72-jarige leeftijd zelf mee te stoppen. Want direct ontslag afwachten is voor Beenhakker natuurlijk te gênant.

 


Ook voor Feyenoord dreigt het scenario van een totaal mislukt seizoen als de stadionclub aanstaande zondag uit tegen PEC Zwolle niet wint. Want winnen is nu een absolute ‘must’ om deze competitie op de derde plek met direct Europees voetbal op zak succesvol af te sluiten.
Een gelijkspel is beslist niet voldoende qua voordelig doelpuntensaldo van Vitesse bijvoorbeeld. Bij verlies van Feyenoord en winst bij AZ is deze laatste de lachende derde.
Wie wil nu nog zijn geld zetten op Feyenoord, na de miserabele prestaties van de Kuipclub? Met als laatste mokerslag de 4-1 nederlaag tegen Vitesse in nota bene de Kuip zelf.
Sinds het bekend worden van het vertrek van Fred Rutten en zeker afgelopen april en mei presteert Feyenoord aanmerkelijk minder dan daarvoor. Waarom de Feyenoord-directie al niet veel eerder heeft ingegrepen en hem op vakantie gestuurd, blijft de grote vraag.
Volgens het AD van woensdag 13 mei had de directie met Van Geel en Gudde hierin geen andere keus.
Bull-shit!

Wegsturen
Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit, zoals een ieder weet, een groot verschil. Om achteraf je gelijk te krijgen is altijd bijzonder zuur. Enkele maanden geleden reeds schreef ik hier onder de kop ‘Feyenoord en hoe nu verder?’ na het bekendmaken van het vertrek van Rutte, om hem toen reeds weg te sturen.
Dat zou voor de Feyenoord-directie een zeer logische stap zijn geweest. Dus direct de teugels in handen geven aan de reeds nieuw benoemde trainers Gio van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel. Zodat zij als koppel konden gaan warmdraaien voor het nieuwe seizoen. Vertrouwen kweken bij de hele ploeg, zeker als het gaat om zelfvertrouwen. Dit laatste had het team de laatste maanden hard nodig. Met nieuw elan, durf en met een vooruitziende blik naar het seizoen 2015/2016.
Helaas nu, tevergeefs.

 

 

Winnen is nu een absolute ‘must’ om deze competitie op de derde plek met direct Europees voetbal succesvol af te sluiten. Foto: Rinus VuikWat onder Rutte de laatste tijd is vertoond was soms echt niet meer om aan te zien, vooral de laatste wedstrijd tegen Vitesse. Gewoon ‘baggervoetbal’ waarvan zelfs de trouwste supporter ging walgen. Voor mij persoonlijk zat er amper nog hart en ziel in de ploeg, die daarvoor wel de topclubs PSV en Ajax met ‘vechtvoetbal’ van de mat veegden. Daarna zijn de ‘kopjes gaan hangen’ met vooral verdedigend spel en laf ‘tikkie-terug’ en nog eens ‘tikkie-terug!’ Waarbij er amper nog voor het doel van de tegenstander werd gekomen en dus het scorend vermogen in elkaar zakte.

Stuntelende spits
Ik schreef destijds ook al dat ‘dit huidige elftal en met een ‘verzonnen’ stuntelende spits als Kazim Richards, het dit seizoen nooit gaat worden. Gezien de stand op de ranglijst met daarbij het doelpuntensaldo van Feyenoord, kan een kind zien waar het in deze competitie aan heeft gelegen. Met aan kop PSV met 89 doelpunten voor en 29 tegen en Ajax met 68-27 blijft Feyenoord met slechts 56-36 daar ver onder.
Zelfs Vitesse, nu op plek 5 en met twee punten achterstand op Feyenoord, deed het met 63-40 een stuk beter.
Oorzaak van dit alles en het nu dreigende mislukte seizoen zijn Eric Gudde en Martin van Geel persoonlijk. ‘Penny wise pound foolish’, verkochten zij de kroonjuweeltjes zoals Pelle, in het spitsenscorende vermogen.

Gemiste kansen
Daarnaast miste de Feyenoord-directie kansen voordat de competitie begon op de transfermarkt. Zoals het aantrekken van Bast Dost en Guidetti met hun ruim bewezen diensten als absolute ‘goalgetters’. Voor dit gemis en verzuim gaf ik in ‘Feyenoord en hoe nu verder?’, reeds maanden terug Gudde en Van Geel een gele kaart.
Zij krijgen van mij absoluut de rode kaart met tienduizenden witte zakdoekjes als Feyenoord aanstaande zondag tegen PEC Zwolle verliest, of in ieder geval als ze naar de vierde plek zakt. Indien dit daadwerkelijk gebeurd dan is het woord ‘zakkenwassers’ voor de directie nog zeer diplomatiek uitgedrukt.

Tenzij, net zoals nu het geval is met Leo Beenhakker, Gudde en Van Geel het fatsoen hebben om ‘de eer aan zichzelf te houden’.

 

 

 

 

Naschrift Jim Postma: De uitslag heden van PEC Zwolle-Feyenoord 3-0 is dus alleszeggend. Helaas! Feyenoord is door ‘een stelletje Noord-Hollandse boeren’ totaal van de mat geveegd’. Als het 5- of 6-nul was geweest, had Feyenoord helemaal niets te vertellen gehad. Wederom bevestigd, zelfs geen doelpuntje kunnen maken, met de (Immers) dubbel falende spitsen Kazim Richards en Immers.

 

 

Oorzaak nogmaals: Van Geel en Gudde diep rood! Fred Rutte, gewoon rood. Alleen deze laatste wordt nu uiteindelijk als dé (‘scapegoat, offergeit’) gebracht (einde, ontslag Rutte, natuurlijk) om het absolute falen in deze van de Feynoord-directie volkomen te verdoezelen.

Shame on you, Van Geel en Gudde.

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!