dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Derde lustrum Internationale Shantyfestival Rotterdam

2 augustus 2017 (de Redactie)

Vrijdagavond 1 september zal het 3e lustrum worden geopend door onze burgemeester Ahmed Aboutaleb. De Stichting Shantyfestival Rotterdam is er trots op dat ze nu het 3e lustrum kunnen vieren. Mede dankzij alle fondsen, sponsoren groot en klein en niet te vergeten Rotterdam Festivals en de inspanning van vele vrijwilligers kan ook dit festival doorgang vinden. Gedurende deze festivaldagen zullen er ongeveer 30 shantykoren/groepen voor u optreden. Zij dragen door het zingen van de werkliederen van de oude zeilvaart de cultuur uit die er aan boord was. Vaak protestliederen en vooral om het zware werk te verlichten. (Bovenste foto: John Jumelet, Festival 2012)


Het 6 locaties tellend festivalterrein bevindt zich rond de Leuvehaven. Het centrale hart zal in de grote tent zijn op het Plein 1940. In de Leuvehaven zullen eveneens de jubilerende vereniging van de “Ronde- en Platbodemvrienden Zuid West Nederland en Vlaanderen”. voor deze gelegenheid een groot aantal schepen afmeren. Door hun feestelijk versierde en verlichte scheepjes krijgt e.a. een nog leukere uitstraling.

Gewoonte getrouw zullen de organiserende shantykoren, Shantykoor Rotterdam en Shantykoor Barend Fox, de vrijdagavond verzorgen. Op zaterdag en zondag is er een dagprogramma op alle locaties dat ongeveer om 12 uur zal aanvangen tot ongeveer 17 uur. Zaterdagmiddag om 17 uur zal het eerste officiële jongeren-shantykoor “De Rotterdamsche Scheepsmaetjes” arriveren met het motorschip Alphecca en vervolgens in een waarschijnlijk overvolle tent met 500 personen het door hen ingestudeerde repertoire ten gehore brengen. Op zaterdagavond zullen twee Poolse shantygroepen te weten Bananaboat en Za Horyzontem acte de préséance geven. Ook het Duitse Shantykoor Wünstorfer Shantychor en Duo Babord-Tribord uit Frankrijk staan geprogrammeerd. Op de conservatoria in Polen is de shanty een speciale afstudeerrichting. Laat je verrassen. Tot slot zal het shantyfestival op zondagavond om ongeveer 20 uur ten einde zijn. Voor uitgebreide informaties over optredende koren e.d. zie de website: www.shantyfestivalrotterdam.nl


Foto hierboven: De Rotterdamse Scheepsmaatjes

Net als het bijzondere thema van 2017, de Poolse shanty’s, zijn we van plan ook de komende jaren shanty’s en zeemansliederen uit een land met een speciale binding met Rotterdam in het zonnetje te zetten. Voor het komende jaar denken we aan Kaap Verdië; een eilandengroep met een rijk maritiem verleden in de scheepvaart en visserij. En Rotterdam bezit een groot Kaap Verdische gemeenschap.

Foto hierboven: 100 man op toneel: Barend Fox en Shantykoor Rotterdam.

Foto hieronder: Shantykoor Rotterdam.De bovenstaande foto's zijn aangeleverd door Stichting Internationale Shantyfestival Rotterdam.

Deel dit bericht met je vrienden!