zondag 1 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Piranesi achtige trappartijen in Depot Foto Tim Meijer

Fotoreportage depot Boijmans

27 september 2020 (door Marcella Deen)

'Kunstopslag' bekt niet goed in andere talen. En het woord 'gebouwdoet weer tekort aan dit imponerende spiegelpaleis dat Rotterdam en de hemel erboven weerkaatst in al haar ramen. Intussen zal Boijmans van Beuningen, het instituut dat wel een naam heeft, tijdens haar lang durende renovatie, intrek nemen in het 'depot' Rotterdam. 

Condens aan de schaduwzijde links net onder het midden is nog een probleen dat overwonnen lijkt te moeten worden. Foto Tim Meijer

Soms komen woorden dus te kort. Des te meer kan er in dit geval getoond worden. Het gebouw gaat daarover: het wil een opslag zijn die ook de kunstwerken toont die er opgeslagen zijn. Het toont aan de buitenzijde behalve zichzelf, vooral de stad. De bijzondere komvorm - in de volksmond 'de pot' - van architectenbureau MVRDV, heeft inmiddels wereldwijd de pagina's van archituurtijdschriften en websites getooid. Er zijn documentaires over gemaakt die het bouwproces vanaf de eerste paal tot de huidige bijna voltooiing beschrijven.

Boeiende uitzicht van binnenuit - Foto Tim Meijer

Het depot is 15.000 vierkante meter, het telt 6 verdiepingen en is 40 meter hoog. Het gebouw is duurzaam ontworpen. Zo wordt regenwater opgeslagen en hergebruikt, is er gebruik gemaakt van gerecycled beton en zorgen de zonnepanelen op het dak voor een deel van de elektriciteit. Behalve die panelen zijn op het dak ook 75 bomen gepland. De bomen die moesten wijken voor de bouw komen zo op hoger niveau terug.  

Blik richting Erasmus MC vanaf dak op 40 meter hoogte - Foto Tim Meijer

Ingangsgebied op maaiveldniveau - Foto Tim Meijer

Publiek-private samenwerking 

Het depot is tot stand gekomen door een uitzonderlijke publiek-private samenwerking met als initiatiefnemer de Gemeente Rotterdam met Museum Boijmans van Beuningen en Stichting De Verre Bergen, de filantropische organisatie van de familie Van der Vorm, die zich inzet voor Rotterdam en zijn bewoners.

Afgelopen weekeinde mochten 7000 van hen die een kaartje wisten te bemachtigen dus het gebouw vast bezichtigen tijdens de zogenaamde zilveren opening van drie dagen. In het najaar van 2021 vindt dan de officiële opening plaats en zal het gebouw permanent toegankelijk zijn. Ons werd na bezoek vast duidelijk dat de stad er een element van internationale allure en waarde bij zal hebben.

Trappenhuis van onderaf

Diagonaal naar boven door de ruimte

Opslagrekken in het gelid

Paviljoen op het dak 

Spiegelwand op dak

Dak richting Noordwest - Foto Tim Meijer

 

 

Foto Tim Meijer

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!