donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Foto Laatzenietlopen.nl

'Demonstratierecht volgens Aboutaleb'

22 december 2015 (Jan van der Tak)

(Een van onze trouw reagerende mensen is Jan van der Tak (Johannes). Hij blijkt een Rotterdammer te zijn die van zijn hart geen moordkuil maakt. Deze keer gaat zijn gastbijdrage over de manier waarop burgemeester Aboutaleb de demonstratie van Pegida om zeep heeft geholpen. Plaatsing van dit artikel wil niet zeggen dat de hoofdredactie van Rotterdam Vandaag & Morgen het met zijn mening eens is).

Zaterdag 19 december jl. hield de Nederlandse tak van Pegida een demonstratie in Rotterdam. Het idee voor Pegida is ontstaan in het Duitse Dresden en staat voor 'Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes' een hele mond vol.

In 1918 beschreef de Duitse filosoof Oswald Spengler de ondergang van de oude beschavingen zoals die van de Byzantijnen, Romeinen, Egyptenaren, Azteken etc..
Spenger waarschuwde toen al dat de Europesche volkeren dezelfde kant op zouden gaan. Hij noemde Europa een Avondland in doodsdrift.

 

Avondland
Voor dat Avondland bedoelt Pegida op te komen en zo ook had Pegida Nederland voor zaterdag 19 december toestemming gevraagd voor het houden van een demonstratie in Rotterdam. Nu weten we inmiddels dat dit soort demonstraties bij een deel van onze bevolking niet in goede aarde valt, de vorige in Utrecht was, door verstoringen vanuit extreem links, dramatisch verlopen. Logisch dat burgemeester Aboutaleb geen herhaling van de ongeregeldheden in Rotterdam wenste te zien.
Makkelijker gezegd dan gedaan, één mogelijkheid was geweest om uit de fouten van zijn collega in Utrecht lering te trekken en dus geen tegendemonstratie toe te staan en net zoals je voetbalsupporters van Ajax tijdens een treffen in de Kuip de toegang kan weigeren zou dit logischerwijs ook mogelijk zijn om de linkse AFA aanhangers samenscholing in Rotterdam te verbieden.

 

Slimmigheid
Maar Aboutaleb vond dit niet de juiste aanpak en omdat hij met de wet in de hand een demonstratie niet zomaar kan verbieden had iemand hem een slimmigheidje in het oor gefluisterd waarmee Pegida het publiekelijk demonstreren onmogelijk werd gemaakt; de demonstratie diende plaats te vinden op een hermetisch afgesloten Wilhelminapier en was alleen toegankelijk voor met bussen aangevoerde personen.
Aboutaleb deed dit met een beroep op de Wet Openbare Manifestatie doch maakte wel selectief van deze wet gebruik. Immers zegt artikel 1 van deze wet dat een demonstratie dient plaats te vinden op een openbare, voor het publiek toegankelijke locatie.

Afsluiting
Door de demonstranten met bussen te verplaatsen en de Wilhelminapier voor het publiek af te sluiten werd onze wet met voeten getreden. De 'demos' de stem van het volk, werd zaterdag niet toegelaten en het recht op demonstreren als vastgelegd in artikel 9 van onze grondwet werd door Ahmed Aboutaleb met voeten getreden.

Een duidelijker bewijs dat onze oud-Europeesche beschaving snel wordt afgebroken had niet kunnen worden gegeven.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!