woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Foto: Vincent Mentzel

Deelder - Beelder

16 december 2016 (Jana Beranová)

J.A.Deelder is 72 geworden, en om dat te vieren exposeert hij in de Kunsthal eigen werk ‘Beelder’. De tentoonstelling duurt van 17 december 2016 t/m 19 maart 2017. 

De nachtburgemeester heeft er weer een beroep bij. Hij heeft anderhalf jaar lang plastic spullen verzameld die je meestal ‘wegpleurt’, zoals pennen, lepeltjes, tandenborstels, rietjes, injectiespuiten.


Hij sorteerde ze op kleur en maakte er driedimensionale objecten van. Fantasiedieren bijvoorbeeld, en ruimteschepen geïnspireerd door oud-wielrenner en zwerver Willem Koopman over wie dochter Ari Deelder een film had gemaakt. Koopman geloofde dat Rotterdam één groot ruimtechip was en hij sleet zijn van afval gemaakte voorwerpen in café’s. Deelder heeft, zoals ’t een dichter betaamd, zijn voorwerpen fantasienamen gegeven. In de Kunsthal kunt u even stilstaan bij een Blauw bloedzuiger, Locomotrutfantje, Cubaanse vlieg of Spartapiet.

Al in zijn feestrede een maand geleden, bij de uitreiking van de Anna Blamanprijs aan Hans Sleutelaar, verklaarde Jules dat hij er alles aan heeft gedaan om niet op officiële kunst te lijken.

‘Je zit gewoon een beetje te klootzakke,

en op een gegeven moment wordt het wat!’

En zo is het maar net.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!