woensdag 28 juli 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

De YouTube-strijd om het gelijk

8 juni 2011 (Saskia Wigbold)

Terwijl in het Midden-Oosten verschillende bevolkingsgroepen strijden om de macht of/en democratie vindt er tegelijkertijd op internet een strijd om de publieke opinie plaats.Met alle communicatie middelen zoals mobiele telefoons en digitale camera’s kan iedereen tegenwoordig zijn of haar beelden de wereld in sturen.

Voor- en tegenstanders van de verschillende regimes deponeren met regelmaat filmpjes en foto’s op het internet. Het doel is meestal om aan te tonen hoe slecht en wreed de tegenstander is.

 

Interessant is het om na te gaan wat er nu eigenlijk klopt van al die beweringen. Zo volgde ik een tijdje geleden een debat op twitter over Bahrein. Dit debat het Bahreindebate# genaamd, is opgezet door de Amerikaanse nieuwszender Voice of America. Zowel voor als tegenstanders van het regime doen mee aan het debat. Het debat ontaart al vrij snel in een grote ruzie over wie er wel en niet geweld heeft gebruikt tijdens de demonstraties.

 

De tweets veelal geschreven in hoofdletters worden scheldkanonnades die al snel door de Amerikaanse nieuwszender worden gecensureerd met de tweet: WE HAD TO REMOVE THIS COMMENT. Oftewel: Wij moesten dit commentaar verwijderen. Na ruim 20 minuten, waarin deze tweet zo’n beetje het hele debat domineert, ontstaat er een wending.

In plaats van te schelden op elkaar beginnen de twitteraars elkaar te overtroeven met voorbeelden van geweld gebruikt door de andere partijen. Deze beschuldigingen aan weerszijden gaan gepaard met links naar beelden die als bewijs van het gelijk moeten dienen. In de chaos van de discussie geven deze links enige houvast.

Door de links te bekijken probeer ik mij een beeld te vormen van het geweld in Bahrein. Sommige beelden blijken toch iets anders te vertellen dan de titel zegt. Wat goed zichtbaar wordt is hoezeer men tracht de publieke opinie te beïnvloeden.

 

Bahreini police shoot’s people by car. Deze link klik ik als eerste aan.

Een groepje mensen rent weg en een stoet politieauto’s rijdt in hun richting. Ik hoor schoten. Uit het dak van twee auto’s steken hoofden van agenten met een geweer. Eén lijkt duidelijk in de richting te schieten van twee mannen die bij een wit gebouwtje neervallen. Terwijl nog enkele politieauto’s passeren lijkt één van de neergeschoten personen over de grond weg te kruipen. Als de laatste wagen gepasseerd is, denk ik toch echt te zien dat de man die tot nu toe roerloos op de grond lag ineens opkrabbelt.

 

Ik draai het filmpje nog een keer af en dan valt mij iets anders op. Tijdens het cruciale moment dat de man lijkt op te krabbelen, hoor ik een vrij irritant geluid van een soort weeklaag van een vrouw. Datzelfde geluid is er ook op het moment dat de twee mannen worden neergeschoten. Het leidt enorm af. Ik draai het filmpje nogmaals af maar dan zonder geluid. Ik zie dan toch heel duidelijk aan het eind dat de ene man opkrabbelt en de andere zelfs opstaat.

 

Ze zijn dus niet neergeschoten want anders krijg je dit toch echt niet voor elkaar. Maar wat zegt dit filmpje dan? In ieder geval deden ze alsof ze geraakt werden. Om de politie voor de gek te houden of om de kijkers van You Tube voor de gek te houden of allebei? Het geweeklaag is wel heel toevallig op de belangrijkste momenten in het filmpje aanwezig of de vrouw heeft een hele slechte timing.

 

Vervolgens bekijk ik het filmpje POLICE DRIVE OVER PROTESTERS. De opstandelingen dagen de politie uit, maar er wordt niemand overreden. Het is aan het eind slecht te zien, want er staat een auto in de weg. Het chaotische geluid leidt erg af. Maar door beeldje voor beeldje te klikken en het geluid af te zetten, zie je uiteindelijk toch echt dat jongen in een flits langs de auto wegschiet. Let vooral even goed op de kleding.

 

Het filmpje met de kromme titel: Protesetors (Terrorists) drive over an unarmed police officer in bahrein overtuigd toch wel. Er is vanuit de lucht gefilmd. Het is duidelijk te zien dat een agent door een auto wordt geschept en even later wordt geschopt door de opstandelingen. Zou dit ook gebeurd zijn als er een camera in de buurt was geweest? De opstandeling had in het vorige filmpje geluk dat hij niet in de chaos geschept werd. Het omverrijden van de tegenstander lijkt trouwens een populaire misdaad te zijn in Bahrein. Er worden meerdere links getwitterd.

 

De voorstanders plaatsten nog een link met de titel: Bahrein protesters attacking ambulance flv. Een ambulance wordt bekogeld door een menigte met stenen en staat stil. De achterdeur gaat open maar gaat vervolgens weer dicht. De menigte maakt wilde gebaren en vervolgens worden twee vrouwen uit de ambulance in veiligheid gebracht. Dan rijdt de ambulance weer door.

Op de ambulance staat bij de voordeur duidelijk het woord police. Dat zal er toch wel iets mee te maken hebben, vermoed ik. Ik vroeg mij ineens af of ze in Bahrein wel beseften dat in het vrije westen regelmatig protesten uit de hand lopen en er met stenen wordt gegooid. En dat in het beschaafde Nederland het ambulance personeel zelfs aangevallen en bedreigd wordt.

 

Het filmpje face to face shooting in Bahrein wordt op You Tube ook als schokkend aangeduid maar het betreft hier waarschuwingsschoten of losse flodders zo te zien. Bij het tweede schot lijkt, zie je als je vertraagt, dat het geweer omhoog is gericht. De man wordt niet geraakt. In face to face shooting 2 op You Tube zie je vanaf 1.09 een glimp van dezelfde man die gewoon weer meedoet.

 

Het filmpje waarbij uiteindelijk toch de rillingen over mijn rug lopen, heet: The truth of University of Bahrain. Het betreft het laatste gedeelte van het filmpje. Vanuit een auto worden twee agenten gefilmd en je ziet een opstandeling met een vlag die hun waarschuwt dat er gefilmd wordt. Eén van de agenten reageert door onmiddellijk in de richting van de camera te schieten. Als je op ooghoogte achter je scherm zit, lijkt het alsof je zelf op dat moment wordt beschoten.

 

Een aantal keren lees ik tijdens het debat tweets over opstandelingen die beweren dat de politie het geweld heeft uitgelokt door te infiltreren in de opstand. Deze paar seconden film doen het ergste vermoeden. Ze laten een huiveringwekkend en meedogenloos gezicht van de huidige machthebbers zien waar je koud van wordt.

 

Bekijk de filmpjes en oordeel zelf.

 

Note: Het Bahreindebate# is nog steeds op twitter te volgen. Er wordt nog dagelijks getwitterd en links gepost van beelden van de huidige ontwikkelingen in Bahrein.

 

BAhreini police shoot people by car

 

POLICE DRIVE OVER PROTESTERS!

 

Protesters drive over unarmed police officer in bahrein

 

Bahrain protesters attacking ambulance

 

Face to face shooting in Bahrain

 

The truth of University of Bahrain

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!