woensdag 8 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

De wraak van Louis van Gaal

4 mei 2009 (door de Redactie)
Wat een totaal ander AZ was er het afgelopen weekeinde te zien tegen Twente. Dat de Twentenaren de landskampioen met 3-0 oprolden was nauwelijks een verrassing te noemen.

In mijn plaatselijke televisie-voetbalkroeg werd dagen voor de wedstrijd al driftig gewed op een zekere overwinning van de Tukkers. ,,Waarom dan?’’, was mijn naïeve vraag. Mijn voetbalmakkers keken mij aan of ik van een andere wereld kwam, hoe ik zo’n domme vraag kon stellen.

,,De wraak van Louis van Gaal’’, was uiteindelijk het resolute antwoord. Zelfs bij mij ging nu direct een lichtje op. Na de schandalige wedstrijd van de week daarvoor, Ajax-AZ, was Louis van Gaal tot het bot getergd over de partijdigheid van scheidsrechter Pieter Vink. Die floot deze wedstrijd letterlijk aan flarden. Om er maar indirect en direct voor te zorgen dat ‘zijn’ Ajax niet zou verliezen en kans bleef behouden op de tweede plaats voor Champions Leage-voetbal.


De televisiebeelden logen niet, Vink zat er willens en wetens elke keer naast in het grote voordeel van Ajax. Op mijn opinieverhaal over deze wedstrijd kwamen uit het gehele land vele reacties onder de titel: ‘Had het zelf niet beter kunnen verwoorden’.
Dat een zeer zeker rancuneuze Van Gaal nog een appeltje had te schillen met de Amsterdammers en Van Basten stond buiten kijf. Als je de wedstrijd Twente-AZ gaat analyseren kom je ten minste tot de conclusie dat AZ niets meer te winnen had en duidelijk met instructies het veld was op gegaan. Zonder enige vechtlust, zonder het typerende aanvallende voetbal van Louis van Gaal.

Vervalsing?

Maar dan duidt dat toch duidelijk op competitievervalsing?! Zo zou je dit inderdaad kunnen noemen na twee blunders van AZ-keeper Romero. Hij dook gewoon over de bal heen, zonder daadwerkelijk de moeite te doen om het doelpunt van Twente te voorkomen. En wat te denken van AZ-spits Ari die aan de andere kant voor een bijna-leeg Twentedoel stond en het toch presteerde de bal huizenhoog over te schieten. Een knap staaltje van voetbalkomedie!
Neen, het was zo klaar als een klontje dat Van Gaal en AZ blij waren met de overwinning van het zeker briljant spelende Twente. Ajax dus definitief geen tweede plek en dus geen enkele kans op de Champions Leage.
Toen daarna Louis van Gaal (ex-Sparta) na het eindsignaal naar de kleedkamers gingen en hoorden dat Sparta met 4-0 van Ajax had gewonnen sprong Van Gaal een gat in de lucht. Later bij hem thuis knalde wederom de champagne.
Nogmaals gefeliciteerd Louis. En natuurlijk Sparta, met het behoud in de Eredivisie.
Wat een ontknoping.
Wat een wraak!
Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road