woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Agenten vernielen vaten drank tijdens het alcoholverbod in de VS een eeuw geleden Foto Wiki Commons

De terugkeer van de Speakeasy

18 april 2020 (H. van der Horst)

Rotterdamse agenten hebben – zo leren we uit het AD – een feestje met waterpijpen opgerold. Ze waren zo verbaasd dat zij daarover een uitgebreid bericht op het internet schreven: in een verlaten woning troffen zij acht personen aan, die er met waterpijpen en bordspellen bij de hand er hun gemak van namen. “Eenmaal binnen, leek het wel de lokale shisha lounge”.

De aanwezigen waren geen familie van elkaar. Ook stond nergens een bed. En de verhuurder van de woning is de sjaak net zoals wanneer je huurder een wietplantage aanlegt.

Voor verbazing is geen plaats. Dit was waarschijnlijk inderdaad de lokale shisha lounge. Het zou mij niet verbazen als overal in Nederland zuipketen in vol bedrijf zijn. En dat overal in het land pogingen worden ondernomen om illegale ontmoetingsplekken tot stand te brengen, goed verborgen voor de buitenwereld waar je alleen toegang krijgt als je het wachtwoord weet. Binnen betaal je de hoofdprijs voor je biertje. Daar kan het toe beperkt blijven. Maar aan zo’n bar is natuurlijk ruimte zat voor dames die je graag willen opvrolijken voor een honorarium.

De meeste Nederlanders zijn voorlopig nog wel bereid om zich aan de lockdown te houden en graag ook. Naarmate de sociaal economische gevolgen van dit beleid zich duidelijker aftekenen, zal die bereidheid afnemen en daarmee ook het aantal tips aan de politie van overtredingen. Ook is er ondanks alle goede wil van het publiek altijd een percentage mensen dat zich nergens wat van aantreft en die klanten zijn voor het verdienmodel dat zich aandient nu samenscholingen zijn verboden.

Niet alleen de illegale sisha lounge komt terug, ook de speakeasy, de illegale verborgen kroeg uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging. Maak je daar maar geen illusies over. Er zijn genoeg mensen die Russische roulette willen spelen met het virus als kogel. Of dansen op hun ondergrondse vulkaan. De behoefte aan feest valt nooit lang te onderdrukken.

NY21 een legendarische illegale speakeasy van 100 jaar geleden , bestaat nu legaal nog steeds. Foto David Shankbone via Wiki Commons 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!