woensdag 8 april 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

De Telegraaf is terug op rabiaat reactionair rechts

7 juli 2009 (door de Redactie)

Wanneer je in Nederland niet regelmatig het dagblad De Telegraaf leest, doe je dat wel tijdens een verblijf in het buitenland. De reden is eenvoudig. Het is vaak de enige Nederlandse krant die dezelfde dag, of soms een dag later te verkrijgen is.

Ik heb me nooit in het koor geschaard dat nog decennia heeft doorgezeurd over het vermeende oorlogsverleden van De Telegraaf. Al jaren geleden verscheen in de Haagse Post een opmerkelijk artikel waarin werd gesuggereerd dat het met de “foute”Telegraaf in de Tweede Wereld Oorlog wel mee viel. Zeker in vergelijking tot bladen als de NRC, een aantal regionale kranten en natuurlijk het oorspronkelijke sociaal- democratische Het Volk dat volkomen genazificeerd was. Dit najaar verschijnt een lijvig proefschrift over de totale geschiedenis van de krant, waarbij de onderzoekster inzage heeft gehad in alle stukken. Dus ook uit de periode Tweede Wereldoorlog, daarvoor en daarna. Dat kan nog interessant worden.

De Telegraaf is onder de nieuwe hoofdredacteur Jules Paradijs terug op de rabiaat rechts reactionaire vleugel. Zeg maar terug van weggeweest van het fatsoenlijke CDA-midden uit de tijd van de hoofdredacteuren Johan Oldekalter en Kees Lunshoff.

Een verstandige beslissing, want daarmee bedient de krant opnieuw de nog steeds aanzwellende reactionaire onderbuik in ons land.
Daarnaast blijft de krant als een aasgier op het nieuws zitten. De bonnetjesaffaires van de Nederlandse ministers, ontwikkelingen en affaires in de onderwereld, de wereld van het amusement en niet te vergeten financiën en economie. Op al deze gebieden laat de krant regelmatig de overige Nederlandse media de hakken zien.

Het blijft ook genieten van een rubriek als Stan Huygens Journaal.
Uit de krant van donderdag 2 juli: De Nederlandse vlag wappert fier in top op de Franse wijnkastelen van grootondernemer Eric Albada Jelgersma in de fraaie Margaux-streek. Onze driekleur hangt naast de Franse vlag en die van zijn Chataux. De wereld zal weten dat een Nederlandse eigenaar hier de scepter zwaait.
Â
Op een foto verderop in het artikel zien we Albada Jelgersma, nu helaas gekluisterd aan een rolstoel, met nog vier andere prominenten uit de zakenwereld, waaronder natuurlijk ook Stan Huygens. Zij dragen, op hun smokings, een soort wijde middeleeuwse cape waaruit moet blijken dat zij zojuist zijn toegetreden tot een zeer exclusief wijngenootschap.
Het blijft een gouden greep. Eindelijk wordt er weer eens positief geschreven over de koene ridders aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Het zou overigens interessant zijn de vele honderden rubrieken van Stan Huygens Journaal door te spitten op inmiddels “gevallen” topmensen. Zo was Ahold-topman Cees van der Hoeven gedurende vele jaren bijna wekelijks aanwezig in de rubriek.

Toen ING nog Nationale Nederlanden heette verordonneerde een nieuwe directeur beleggingen dagelijks bij te houden wie regelmatig in de rubriek verschenen. “Wanneer de president van een bedrijf meer dan twee keer per jaar bij Stan Huygens verschijnt dan verkopen we die aandelen direct.”

Maar hij las dus wel De Telegraaf.


Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road