woensdag 20 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Teuntje gespeeld door Susan Radder in 'De slag om de  Schelde'. Foto Lennert Hillege court Filmdepot

Weer naar de bios! Nederlandse oorlogsfilm 'De slag om de Schelde'

5 juni 2021 (een van onze medewerkers)

(voorbeschouwing) De strijd op Walcheren in november 1944 ging om de toegang tot de zeehaven Antwerpen. De Duitsers werden op alle fronten zwaar onder druk gezet maar boden onder meer op Walchren hardnekkig  weerstand. Duizenden geallieerde en Duitse miltairen vechten daar tegen elkaar. Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje. 

Bij ‘De Slag om de Schelde’ in het najaar van 1944 in Zeeland en West-Brabant vielen meer dan 10.000 slachtoffers en het was één van de heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film wil hier verandering in brengen met het verhaal van drie jonge mensen die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan. 

14 miljoen

De slag om de Schelde' van regisseur Matthijs van Heijningen (1965) naar een scenario van Paula van Oest is behalve op enkele festivals nog niet echt in de bioscoop uitgebracht. En dat terwijl het met een budget van 14 miljoen euro, een van de duurste producties uit de Nederlandse filmgeschiedenis is. Dat gegeven wordt door de filmmakers zelf ook niet onder stoelen of banken gestoken. De Levita: 'We brengen het zelf ook zo naar buiten. Toen we het project voor het eerst gingen begroten, wist ik al dat het tussen de twaalf en vijftien miljoen euro zou uitkomen.' Het immense bedrag lijkt echter niet op hem te drukken. 'Het is altijd hetzelfde. Of het nu twee miljoen of veertien miljoen is'. 'Het produceren van een film is veel inhoudelijker dan sommige mensen denken. Het geld vergeet je eigenlijk heel snel, in die zin dat je kijkt wat je er het beste mee kunt doen,' zegt producer Levita. Heel goed denken wij dan. Ons maakt het ook niet uit of we kijken naar een film van 2 of 14 miljoen. Als de film maar goed is. Gelukkig kunnen we nu zelf gaan zien of dit gelukt is.

 

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

film
Deel dit bericht met je vrienden!