donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

De oorsprong van Vaderdag

15 juni 2017 (de redactie)

Zondag 18 juni is het Vaderdag. Anders dan Moederdag, is Vaderdag niet zo spontaan en uit liefde ontstaan. Er lag eerder een slimme commerciële reden aan ten grondslag.

Vaderdag is ontstaan in Amerika, met als simpele onderbouwing "als er een Moederdag is, moet er ook een Vaderdag zijn". In Nederland kwam Vaderdag niet zo makkelijk van de grond, omdat er tot de jaren '50-'60 niet echt een reden was om vader één dag per jaar in het zonnetje te zetten. Vader had namelijk al het hele jaar door een dominante plek in het gezinsleven, als 'leider' van het gezin. Bedrijven hadden echter wel door dat Moederdag een succesvolle formule was om mensen over te halen iets speciaals te kopen... dat er nog zo'n dag kon bestaan voor vader, kwam maar wat goed uit.

Vaderdag - Sigarendag
In 1936 nam de Nederlandsche Bond van Sigarenwinkeliers-Vereenigingen daarom het initiatief om Vaderdag te introduceren op een zondag in oktober. Het motto: Vaderdag - Sigarendag. Bij wijze van publiciteitsstunt werd burgemeesters en de jongste of oudste vader in de stad sigaren aangeboden en hiermee werd volop geadverteerd. Bij de viering van Vaderdag ging het lange tijd niet om liefde of waardering van de vaderrol, maar sigaren zorgden voor 'een tevreden vader', wat 'het familiegeluk en de gezelligheid in het gezin ten goede kwam'.

Juni
Sigarenwinkeliers waren niet de enige die om vaders aandacht streden, ook ambachtelijke kleermakers wilden hier een slaatje uit slaan. Zij organiseerden een Vaderdag in juni, wat resulteerde in de viering van twee keer Vaderdag per jaar. Dat werd toch wat te gortig, en uiteindelijk werd de definitieve maand juni, zoals het nu nog altijd is.

"Commerciële onzin"
Wie nu zegt dat hij niet mee wil doen aan die "commerciële onzin" met Vaderdag, is zeker niet de eerste. Omdat Vaderdag in Nederland is ontstaan uit een commerciële kans, heeft dit tegengeluid altijd bestaan. Toch geldt waarschijnlijk voor elke vader dat hij die ene dag extra aandacht en een beetje verwennerij goed kan waarderen, en sinds hij zich meer en meer bemoeit met de opvoeding van zijn kinderen, is het net zo welverdiend als Moederdag.

Vaders erotisch gekleed op ‘Vaderdag!’

Erotische verkleedkleding populair in aanloop naar Vaderdag
16 juni 2017 - In de aanloop naar Vaderdag neemt de verkoop van erotische verkleedkleding aanzienlijk toe. Dit blijkt uit verkoopcijfers van online verkleedwinkel Feestkleding365.nl, die een opvallende stijging waarneemt bij de verkoop van ‘erotisch getinte verkleedkostuums’.

Sexy pakjes als Vaderdagcadeau
Waar de meeste mensen op Vaderdag hun vader blij maken met een paar nieuwe pantoffels of een fles whiskey, zien veel dames Vaderdag als een mooie kans om hun slaapkamerrituelen wat spannender te maken.

Rondom Vaderdag valt op dat een aantal sexy getinte outfits het bijzonder goed doen. Zo is het kamermeisjeskostuum, bestaande uit een klassiek kort jurkje, hoofddekseltje en een bijbehorende afstoffer, één van de best verkopende items in de gehele winkel. Hetzelfde geldt voor de ‘stoute’ verpleegster-outfits, waarvan de verkoop in aanloop naar Vaderdag zelfs verdrievoudigde.

Accessoires
Andere outfits die veelal worden aangeschaft rondom Vaderdag zijn luipaard bodysuits en het Burlesque kostuum. Ook is er een stijging te vinden in de verkoop van accessoires als handboeien, zwepen en kousenbanden, die veelal aan de ‘sexy’ bestellingen worden toegevoegd.

Verbaasd
José Cabrera, eigenaar van de winkel, is verbaasd over de plotselinge stijging: “Het is niet eerder voorgekomen dat de verkoop van sexy pakjes zo sterk toenam rondom Vaderdag. Bovendien zijn we een winkel die zich vooral specialiseert in evenementen als carnaval en bedrijfsfeestjes. Daarom is het zo opmerkelijk dat mensen ons kennelijk ook weten te vinden voor cadeaus voor in de slaapkamer.”

 

Deel dit bericht met je vrienden!