donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

De kleren maken de man

30 mei 2012 (Geert-Jan Laan)

Als (nog steeds) lid van de Partij van de Arbeid kreeg ik op mijn recente verjaardag een mailtje van de nieuwe PvdA voorzitter Spekman.

Dat begon met: ,,Geachte heer Laan,’’ mooi zo. Maar daarna bedankte hij mij voor mijn jarenlange lidmaatschap met teksten als: ,,Je hebt gedurende vele jaren bijgedragen aan je partij. En daar wil ik jou hartelijk voor bedanken.’’

Kortom de teksten uit een Ikea - gids. Het is een fundamentele fout. Je kunt mensen niet aanspreken met ‘geachte’ en vervolgens gaan ‘jijen en jouwen’.

 

Het is ook het probleem van de nieuwe leiding van de PvdA. Zij hebben de illusie dat wanneer zij zich op officiële bijeenkomsten in losse kledij presenteren zij de jeugd en eventueel nieuwe kiezers kunnen lokken.

Ik kan ze nu al vertellen dat dit een misvatting is. De nieuwe fractieleider van de SP scoort zeker ook omdat hij altijd keurig in het pak zijn soms communistische boodschappen verkoopt. Wat zei de CPN ook al weer destijds: ,,huren lager, lonen hoger.’’

 

Als jong verslaggever bij Het Vrije Volk in Rotterdam heb ik - soms onder hoon van collega’s - mijn grootste ‘scoops’ binnen gehaald door keurig in het pak met das op persconferenties van grote ondernemingen zoals Shell en Unilever te verschijnen en later ook bij het befaamde symposium in Davos, waar we de eerste verontrustende berichten over een ‘Lockheed-affaire’ konden checken.

Ik heb altijd de gewoonte gehad mij aan te passen aan de omgeving. Bij een sleepbootstaking in Rotterdam deed je een coltrui aan onder je jasje. Waarin ook je blocnootje en je pen zat. Meer had je ook niet nodig. Je moest een kameleon zijn in de omgeving waar je je werk deed.

PvdA-leiders zoals Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok hadden dat goed in de gaten. Den Uyl was wat slordiger. Aan het einde van de dag bungelde dat dasje soms halverwege. Toen Wim Kok als voorzitter van het FNV dat ‘multimillion’-congres in Davos moest toespreken zei ik tegen hem: ,,Je zit wel strak in het pak?’’

,,Ja,’’ zei hij. ,,Anders nemen ze mij hier niet serieus.’’

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!