zondag 20 juni 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Hugo de Jonge op de top van de centrum rechtse European People's Party in 2019 Foto EPP CCit 2019

De Jonge wint, Omtzigt kan blijven doen waar hij goed in is

15 juli 2020 (een van onze verslaggevers)

In de door Nederland goed gevolgde - coronapauze, de vakanties beginnen- lijsttrekkerverkiezingen wint De Jonge. Volgers van de parlementaire politiek kunnen opgelucht ademhalen, Omtzigt kan blijven doen waar hij goed in is, de regering, het bestuur en de uitvoerende machten kritisch en nauwgezet volgen.

Hugo De Jonge (1977) groeide op in Oud Beijerland. Op een bromfietstocht door Rotterdam Zuid vond diens vader die dominee is een woning voor hem in en van de meest vercriminaliseerde buurten van Rotterdam Zuid. De Jonge vertelde over die tijd dat hij zijn vriendin va het Metrostation moest ophalen en naar huis begeleiden omdat het alleen te onveilig was. Hij volgde zelf toen de Ichthus Hogeschool. Hij zette zijn opleiding voort in Zwolle en was vijf jaar lang onderwijzer.  In 2004 werd hij beleidsmedewerker onderwijs in de Tweede Kamer voor het CDA. Van 2006 tot 2010 werkte hij bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

n 2010 werd De Jonge wethouder Onderwijs, Jeugd en Gezin in Rotterdam. In 2014 werd hij wethouder Zorg. 

In  2017 werd Hugo de Jonge minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier in het kabinet-Rutte III. Nu is hij dus ook fractieleider en daarmee de facto partijleider van de partij die lange tijd de grootste van Nederland was.

Veelzeggend bij de Lijstrekkerverkiezingen is wel dat het verschil in de uitslag zo klein was. Omtzigt haalde 49% , De Jonge nog geen 51%. Dat is een duidelijk signaal van de CDA leden. Voer voor exegeten van de Christen democratische politiek. 

Hugo de Jonge tijdens een werkbezoek aan Emmen Foto CC 2018.

 

  .

Zie ook:

Lees meer over:

Politiek Cda
Deel dit bericht met je vrienden!