vrijdag 22 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

De Hef is ‘kunstzinnig’ ingepakt

28 juli 2016 (een van onze verslaggevers)

Regelmatig komt archivaris en fotograaf Hans Grootenhuijs langs De Hef in Rotterdam op weg naar het stadsarchief. Liefkozend noemt hij het belangrijkste gedeelte van de oude spoorbrug een kunstwerk van de Amerikaan Christo. Deze inmiddels al 81-jarige kunstenaar is bekend geworden vanwege zijn inpakwerken van onder meer de Pont Neuf (1975-1985) in Parijs.


De Hef, al sinds 1993 als spoorbrug buiten gebruik, is ingepakt vanwege een renovatie door de aanneemcombinatie Hegeman Bouw Chemie en VDS Staal en Machinebouw. De kosten van de renovatie (naar schatting bijna 8 miljoen euro) komen voor rekening van de gemeente Rotterdam. Aan het eind van 2016 moet de gerenoveerde De Hef volledig te zien zijn. De brug krijgt de oorspronkelijke mosgroene kleur. Alle stalen kabels van het vang worden vervangen.
De Koningshavenbrug uit 1927, waarvan De Hef een niet te missen onderdeel is, is oorspronkelijk ontworpen door ingenieur Pieter Joosting. In 1993 kwam de Willemspoortunnel ervoor in de plaats. Het is thans een iconisch rijksmonument. De renovatiewerkzaamheden zijn gestart in december 2015 door het klinken van twee stukken metaal aan elkaar met gloeiende klinknagels. Het was voor de gemeente een uitgelezen moment om daarvoor jonge Rotterdammers te strikken die een technische opleiding volgen aan het Vakcollege De Hef, vernoemd naar de brug.

 

 

 

 

 

Lees meer over:

Kunst openbare ruimte
Deel dit bericht met je vrienden!