vrijdag 3 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

‘De haatzaaiende ratten van links...'

21 maart 2014 (Geert-Jan Laan)

Onze vaste (anonieme) reaguurder Wim, wij noemen hem inmiddels bijna liefdevol ‘Ons Wimke’, sprak in een reactie over ‘Linkse haatzaaiende ratten zijn het pluche afgegooid, eindelijk een frisse wind in Rotterdam’.
De historische kennis van Ons Wimke is zeer beperkt.

Hij weet niet dat in de jaren dertig de toenmalige Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de voorganger van de PvdA, het voortouw heeft genomen, met andere Nederlandse democratische partijen, direct na de machtsovername van Hitler in Duitsland een breed gedragen forum in te stellen om deze terreur te bestrijden. Hij verwart ook permanent Nederlandse sociaal democraten met communisten.
Het is een feit dat de Nederlandse communisten een grote bijdrage aan het verzet in bezet Nederland hebben geleverd. En daar na de bevrijding te weinig voor zijn beloond. Maar er waren ook sociaal democraten en niet in de laatste plaats de protestanten van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP).
Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein schreef ‘Geert, ga je schamen’. Klik op de link in de tekst hiernaast voor de hele 'open brief aan Geert Wilders'..

Marokkanen
Maar nu Wilders en zijn uitspraken over Marokkanen. Ik kan verwijzen naar het voortreffelijke stuk van adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein ‘Geert, ga je schamen’ op RTL-nieuws. Hij verwijst naar de vergelijking in de Duitse pers dat zijn recente optreden wel erg lijkt op de manier waarop destijds de Nazi-prominent Josef Goebbels de publieke opinie naar zijn hand wist te zetten.
De verkiezingsuitslag. De PvdA en in iets mindere mate de VVD hebben de rekening gepresenteerd gekregen. Maar wanneer het glas half leeg is, is het ook half vol. Zo heb ik tot mijn genoegen geconstateerd dat D66 in de grote steden de grote winnaar is. In Den Haag is de PVV niet de grootste partij geworden. Alleen in Almere waar, zoals we weten, nauwelijks allochtonen wonen.

Succes
In Rotterdam is Leefbaar overeind gebleven. Hun toonzetting verschilt absoluut van de PVV. Er is, met succes, een intensieve campagne gevoerd. De PvdA moet met zes zetels verlies zijn wonden likken. Daarbij is het opvallend dat nieuwe partijen die zich hebben gericht op Turkse of Moslimbelangen slechts twee zetels hebben veroverd.
In de komende vier jaar zullen we zien of Leefbaar de culturele samenhang in deze nog steeds prachtige stad verder kan versterken.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!