donderdag 26 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

€De Dag van Toen in Opstand’

26 september 2018 (door de Redactie)

Historische website Dag van Toen duikt de Rotterdamse Opstand in

Protestacties, daden van verzet en domweg dwarse mensen. Die staan vanaf 1 oktober centraal op www.dagvantoen.nl tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is ‘Opstand’.

Voor het tweede jaar op rij doet de geschiedeniswebsite Dag van Toen mee aan de Maand van de Geschiedenis. Zoals altijd worden de verhalen van Dag van Toen herschreven met als centrale vraag: ‘hoe zou het in de krant of op het internet staan, als het vandaag gebeurd zou zijn.’

En zijn tal van Rotterdamse voorbeelden met als onderwerp Opstand te verzinnen. Zoals het verhaal van Kaat Mossel, die in opstand kwam tegen de patriotten. Of de poging van communist Troelstra die dit jaar 100 jaar geleden (zonder succes) probeerde in Rotterdam de revolutie van de grond te krijgen.


Maar er zijn ook minder bekende verhalen of verhalen die minder voor de hand liggen: zoals de eerste bijeenkomst van de provo’s in Rotterdam en de bezetting van het PvdA-kantoor tegen de komst van een mega-bordeel in Feijenoord. Of de Feyenoord-spelers die trainer Mario Been wegstemmen. Je kan het allemaal zien als een soort opstand.

In totaal zijn er dertig verhalen uitgekozen die tijdens de Maand van de Geschiedenis prominent uitgelicht worden door de schrijvers van Dag van Toen. Een aanvulling op de bijna honderd historische verhalen die nu al op de website staan.

Dag van Toen – Elke dag geschiedenis uit Zuid-Holland – www.dagvantoen.nl

De Beeldenstorm, 1566, Jacobus Buys, 1784 – 1786. Rijksmuseum

Enorme hoeveelheid vuilnis op de West-Zeedijk in Rotterdam. Foto: Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo

Deel dit bericht met je vrienden!