maandag 18 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Dankzij Kamp: Akkoord over pensioenen

19 september 2011 (de Redactie)

(Door Geert-Jan Laan)

Er is dit weekeinde en in de daaraan voorafgaande dagen onder leiding van een vastberaden minister van Sociale Zaken Henk Kamp een historisch akkoord bereikt over de pensioenen.


Te eerste. De steunvan dePartij van de Arbeid aan de aangepaste plannen van Kamp. Ten tweede. De steun van de Bouwbond FNV aan die plannen waardoor ook een vakbondsmeerderheid achter Kamp is gaan staan. Dit doet denken aan het even historische akkoord van Wassenaar dat in de beginjaren tachtig door vakbeweging en regering is afgesloten en voor een ongekend economisch welvaren heeft gezorgd.


De absolute winnaar is Henk Kamp. De rust waarmee hij het interne gekrakeel van de nu door de SP gedomineerde Industriebond heeft gepareerd doet denken aan de manier waarop ooit Wim Kok diezelfde vakbond onder leiding van Arie Groeneveld het bos in heeft gestuurd.

Maar ook FNV voorzitter Agnes Jongerius en PvdA-leider Job Cohen hebben op een cruciaal moment laten zien dat sociaal-democraten nog steeds in staat zijn op de lange baan te schaatsen en niet met korte tweets, kreten en soundbytes van de ene honderd meter naar de andere te rennen.


De enige vraag is nog waar premier Rutte was. Dit akkoord is er in ieder geval niet dankzij hem gekomen. De miljoenennota is een dag eerder uitgelekt. So what. Dit pensioenakkoord geeft echt vertrouwen.


Deel dit bericht met je vrienden!