woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Een foto van de Turkse fotograaf Engin Akyurt een land waar de persvrijheid zwaar onder druk staat Bld pixab

Dag van de persvrijheid

3 mei 2021 (een van de redacteuren)

Op de Dag Van De Persvrijheid wordt het grondrecht dat 'vrijheid van drukpers' heet geregeld. In onze grondwet staat artikel 7 bekend als de ultieme vrijheid alles te mogen zeggen en schrijven wat je wil. Dat is een groot goed dat intact gehouden moet worden, en in andere landen zelfs uitgebreid moet worden. Want nog op te veel plaatsen in deze wereld is vrijheid van pers helemaal niet zo vanzelfsprekend.

En ook Nederland is afgelopen jaar gedaald op de ranglijst mede door agressie tegen persverslaggevers. Gelukkig staan we nog steeds hoog op de lijst. Intussen geldt slechts in een vijfde van de wereld volledige persvrijheid. In veel landen kunnen journalisten de waarheid niet melden, en worden zij in bepaalde gevallen gevangen genomen, op andere manieren onder druk gezet en bedreigd of soms vermoord. Op de Dag van de Persvijheid wordt stilgestaan bij het voor goede informatievoorziening onontbeerlijke fundamentele recht dat persvrijheid heet, bij de journalisten die soms hun leven wagen daarvoor en bij de landen waar het beter kan.

De datum van 3 mei is gekozen vanwege de ondertekening van het Verdrag van Windhoek in 1991, waarin enkele Afrikaanse kranten tekenden voor meer persvrijheid. De Dag wordt uitgeroepen door UNESCO (en dat maakt het dus zo'n VN-Dag). Tijdens de Dag wordt onder andere de Guillermo Cano Wereldpersvrijheidsprijs uitgereikt. Die is genoemd naar de Colombiaanse journalist Guillerma Cano, die in 1986 werd vermoord omdat hij kritisch schreef over de gewelddadige drugsoorlogen in het land. ( bewerking van brom fijnedagvan.nl)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!