vrijdag 18 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

D66 moet eens met CDA en VVD praten

22 maart 2010 (door de redactie)

Oud-minister Pieter Winsemius (VVD) is de nieuwe Rinus van Schendelen, de man die in 2002 het college mogelijk maakte van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD. De voormalige liberale bewindsman inventariseert de komende week welke meerderheden er allemaal in de gemeenteraad te vormen zijn en welke daarvan werkbaar kunnen worden genoemd.


De combinatie PvdA/Leefbaar Rotterdam kan hij meteen schrappen als mogelijkheid, ook al is er met beide programma’s in de hand best een coalitie-overeenkomst in elkaar te timmeren. Maar de sociaal- democraten van lijsttrekker Dominic Schrijer hebben zo luid verkondigd dat Leefbaar voor hen echt heeft afgedaan, dat die deur potdicht lijkt. In de deelgemeenten wil de PvdA het hier en daar nog wel proberen met wat ‘lokalen’, maar dat is het dan ook.

Welk college gaan we krijgen in Rotterdam? Bij de samenstelling daarvan spelen de fracties van CDA, VVD en D66 waarschijnlijk een doorslaggevende rol. Als die samenwerken, kunnen ze zelf bepalen of de PvdA of Leefbaar Rotterdam in het dagelijks bestuur van de stad komt.

Waarbij de onverwachte figuur ontstaat dat niet de grootste partijen in de raad - Leefbaar heeft net als de PvdA veertien zetels - de koers voor de komende vier jaar bepalen, maar een aantal kleinere partijen
(D66 vier, VVD vier, CDA drie zetels).

Een sleutelrol is weggelegd voor D66. CDA en VVD zullen zowel met de PvdA als met Leefbaar Rotterdam willen besturen en D66 heeft het dan voor het kiezen.
Het is lang geleden dat D66 wethouders leverde in Rotterdam. Het zou goed zijn als de democraten eens aan de mannen en vrouwen van CDA en VVD vroegen naar hun ervaringen. Want de confessionelen en liberalen hebben net een periode met de PvdA achter de rug, na eerder vier jaar met Leefbaar te hebben samengewerkt. Zij kunnen vergelijken.

Het antwoord zal zijn dat er met Leefbaar meer van de eigen partijstandpunten is te realiseren. Zeker oud-wethouder Nico Janssen
(VVD) zal dat beamen. Die kreeg zonder slag of stoot geregeld dat de erfpacht werd afgeschaft, om een voorbeeld te noemen.

De bestuurscultuur bij de PvdA is een andere. De sociaal-democraten bemoeien zich graag met van alles en geven weinig ruimte weg.

GroenLinks heeft dat aan den lijve ondervonden in de afgelopen collegeperiode. Die partij kreeg de komst van een kolencentrale door de strot geduwd. En toen hun wethouder Rik Grashoff de bibliotheek wat zelfstandiger wilde maken en daar in het college al afspraken over waren, blies de PvdA-fractie dat plan meedogenloos af. Van je vrienden moet je het maar hebben.

Deel dit bericht met je vrienden!