donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Cultuurraad? 'Pleurt op met je handel!'

23 mei 2012 (Geert-Jan Laan)

Wanneer het advies van de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur wordt gevolgd zullen binnen drie jaar acht Rotterdamse poppodia moeten sluiten. Er zijn vele regionale raden die op het hellend vlak zijn geraakt.

Maar de landelijke Raad voor Cultuur slaat alles en het verbaast mij dat in alle commotie vrijwel niemand aan de orde heeft gesteld wat nu eigenlijk de rol van die Raad voor Cultuur is.

En wie daarnaar kijkt, krijgt maar één Rotterdamse uitspraak uit de strot: ,,Pleurt op met je handel.’’

De Raad voor Cultuur is het officiële adviesorgaan van de regering voor de ontwikkeling en ondersteuning van alle vormen van cultuur en de media.

Het kantoor is gevestigd in een soort paleis, ooit gebouwd door een puisant rijke ‘suikeroom’ uit Suriname in een chique wijk van Den Haag. Wie daar op bezoek komt – een afspraak maken valt niet mee - treft de wat landerige sfeer van goed betaalde ambtenaren, die om een modewoord te gebruiken verre van ‘proactief’ zijn. Wanneer deze Raad voor Cultuur zichzelf aan de maatstaven zou onderwerpen die nu aan vele kunstinstellingen worden opgelegd dan zou de tent ogenblikkelijk worden gesloten.

In de meeste negatieve adviezen wordt de razend makende term ‘gebrek aan toekomstvisie’ gebruikt ook al draait de instelling goed en zijn er geen zorgwekkende financiële problemen. Een mooi voorbeeld heb ik meegemaakt toen ik als voorzitter van het Algemeen Bestuur van het Persmuseum in Amsterdam zo rond het jaar 2000 van een medewerker van de Raad voor Cultuur het verwijt kreeg dat we geen toekomstvisie tot en met het jaar 2010 hadden verwoord. Ik ben toen ontploft. Ik heb de betreffende ambtenaar gevraagd welke controleerbare voorspellingen hij in 1990 had gedaan voor het jaar 2000. Ik heb toen gezegd: ,,Als ik of u dat kunnen voorspellen dan zaten we niet hier, maar verdienden een paar miljoen dollar per jaar op Wall Street. En daar zitten ze er ook nog zeer regelmatig naast.’’

De Raad voor Cultuur wordt sinds kort geleid door Joop Daalmeijer. Ooit een jong, aanstormend talent dat als radioreporter voor de VARA vanuit Schiedam het nieuws uit de regio Rotterdam versloeg. Daarna maakte hij een lange mars naar de leiding van de publieke omroepen met als laatste baan directeur van de nu vrijwel opgeblazen Wereldomroep.

Ik heb nog nergens gelezen of gehoord dat zijn voorgangster mevrouw Els Swaab begin juli vorig jaar als voorzitter is afgetreden uit protest tegen het beleid van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur. Ze zei toen: ,,Hij is geen tuinman met liefde voor zijn tuin.’’

Deze dame die naar mijn weten ook een grote rol heeft gespeeld bij het redden van de Amsterdamse krant ‘Het Parool’ uit de klauwen van de toenmalige Perscombinatie, zag de bui hangen. Maar zoals zo vaak gebeurt, bleven de overige leden van het bestuur zitten om het ‘nog even aan te zien’.

Maar nu heeft de Raad voor Cultuur een aantal forse bezuinigingen op een presenteerblaadje aan de regering geschonken. Voorlopig blijven ze nog wel in hun paleis in Den Haag zitten. Met hun fors betaalde adviseurs, commissies met hoge onkostenvergoedingen en elke maand een mooi en vast salaris.

Inderdaad. Pleurt op.

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!