woensdag 20 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Oekraine referendum Afb cco

Eerste Kamer stemde vóór correctief referendum

7 februari 2021 (een van onze medewerkers)

Dinsdag 26 januari heeft de Eerste Kamer zich uitgesproken voor een correctief referendum waarmee wetsvoorstellen teruggefloten kunnen worden. Wie denkt dat daardoor de weg vrij is voor volkstribunen en toetsenbordridders om helemaal los te gaan op stokpaardjes als Europa, migratie en klimaat, rekent zich te vroeg rijk.

Voordat het referendum er is, dient nog wel de Grondwet worden gewijzigd en daarvoor is dan weer een twee derde meerderheid van beide Kamers nodig. De kans is dus klein dat het correctief referendum er komt. Ook als het er komt zal een wetsvoorstel niet snel teruggefloten worden. De kiesdrempel is hoog. De opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen bepaalt de kiesdrempel. Minstens de helft +1 van de kiezers bij de voorgaande Tweede Kamerverkiezing moet dan tegen een wetsvoorstel zijn. Maar goed, het zou een democratische noodstop mogelijk kunnen maken. Zou kunnen, want onduidelijk is of referenda de democratie of de demagogie ten goede komen. Wie naar het niveau van het politieke debat kijkt vreest voor het laatste.

Maar ja dat dachten velen ook bij eerdere democratische hervormingen zoals bijvoorbeeld, lang geleden, het algemeen kiesrecht. Toch is alles nu, met de ongereguleerde sociale media als openbare ruimte, anders.  

Intussen zijn drie vorige keren om een correctief referendum door de Kamers te krijgen mislukt. Deze keer is het dus wel gelukt.     

Zie het hele voorstel

Zie ook:

Lees meer over:

grondwet
Deel dit bericht met je vrienden!