zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Pil van Drion, afbeelding Nederlandse Vereniging voor Euthanasie (NVVE)

Coronapil

14 april 2020 (door Frank Drion)

Saar Boerlage (88) riep vorige week in het Parool de politiek op om nu te gaan voor een “Coronapil”. Wat zou het inderdaad een uitkomst zijn geweest, als nu de “Pil van Drion” had bestaan. Natuurlijk voorzien van de nodige wettelijke waarborgen als ondersteuning. Uitgaand van de jarenlange discussie zonder veel uitzicht is iedere stervenspil een gebed zonder eind. Ik maak me sterk dat veel ouderen het met die kreet van wanhoop eens zouden zijn. Waarom moeten ze lijden als ze toch dreigen te bezwijken aan een lange opname in een IC. Wat is daar het voordeel van?

Bijna 30 jaar terug deed Huib Drion, professor en vice-president van de Hoge Raad, een voorstel om ouderen in de gelegenheid te stellen om bij een voltooid leven, een eind daaraan te kunnen maken. Dit voorstel leefde voort met de benaming “De pil van Drion”. Intussen zijn we geen stap verder gekomen. De Coöperatie Laatste Wil, wordt als een criminele organisatie in de gaten gehouden. De wetsvoorstellen van Pia Dijkstra worden met argwaan bekeken. Christelijk Nederland heeft zo zijn eigen opvattingen. En naar die wensen moeten we maar dansen. Goedwillende artsen, d.w.z. artsen die het met de wensen van de patiënt goed bedoelen, durven geen actie te ondernemen. Ze hebben vrees voor rechtszaken of veroordelingen. Geef ze eens ongelijk. Met een zelfbeschikkingspil hoeft dat geen probleem te zijn. Daar is in principe geen arts bij betrokken. Alleen het collectief inkopen van zo’n middel wordt angstvallig strafbaar gehouden.

Nu tijdens de Corona-crisis staat de zelfgekozen dood weer eens voor het voetlicht, zij die kiezen voor een thuissituatie en niet voor een opname op een ic hoeven die pil niet meer. Blijven alleen degenen die niet door Corona zijn getroffen. Die tobben door in eenzaamheid. Ook al is het leven geheel voltooid. Wen er maar aan.

Deel dit bericht met je vrienden!