donderdag 21 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Foto Keefer

Corona: zzp'ers in cultuursector zwaar getroffen, Kunstenbond opent meldpunt

13 maart 2020 (de redactie)

Het Corona-virus heeft enorme gevolgen voor de cultuursector. In het bijzonder worden zelfstandige kunstenaars en zzp'ers getroffen. De Kunstenbond wil dat de overheid voor de cultuursector met speciale maatregelen komt, nu tienduizenden zelfstandige kunstenaars hun inkomen verliezen door annuleringen van theaters, podia en andere zalen. Zzp'ers in de culturele en creatieve sector kunnen hun problemen en gederfde inkomsten vanaf gisterenavond melden bij de Kunstenbond, via een speciaal geopende website.

Kunstenbond, de grootste vertegenwoordiger van werkenden in de culturele sector, heeft het meldpunt geopend om overzicht te creëren en wil zo de impact van de maatregelen in kaart brengen. Getroffen zzp'ers kunnen hier hun verhaal delen. Enkele uren nadat de site online kwam zijn er al meer dan vijfhonderd verhalen over annuleringen en verlies aan inkomsten gemeld.

Tienduizenden zelfstandigen in de creatieve sector getroffen 
'Wat mensen moeten begrijpen, is dat naast de grote gezondheidszorgen die we allemaal hebben, deze crisis niet alleen gaat over bedrijven en instellingen in zwaar weer, maar over tienduizenden zzp'ers in de creatieve sector, zelfstandige muzikanten, muziekdocenten, dansers, acteurs, technici, geluidsmensen, beeldend kunstenaars, die van het ene op het andere moment zonder inkomen komen te zitten', zegt Anne-Marie Harmsen, directeur van de Kunstenbond.

Overheid moet verantwoordelijkheid nemen 
Zij wil daarom zo snel mogelijk duidelijkheid over maatregelen ter ondersteuning van deze werkenden. 'Nu al bereiken ons honderden persoonlijke verhalen van mensen die de ene na de andere afzegging binnen krijgen. Een tegemoetkoming in hun gage is er niet. Daarom moeten de rijksoverheid én de gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen om via soms al bestaande regelingen hulp te bieden. En dat moet zo snel mogelijk. Dit overstijgt het ondernemingsrisico van zzp’ers, het is een maatschappelijk probleem.'

Taskforce Corona in culturele sector 
Kunstenbond en Kunsten'92 willen dat er een taskforce komt om de impact van de Corona-maatregelen in de sector aan te pakken. Maandag gaan ze hierover in overleg met de minister en andere organisaties in de culturele sector.

Zie ook Vers Beton: 13 manieren om ondernemers te steunen in tijden van corona

Zie ook:

Lees meer over:

zzp
Deel dit bericht met je vrienden!