zaterdag 23 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Dicht kantoor Foto RV&M

Corona als excuus voor wanprestatie

18 juli 2020 (Han van der Horst)

¨There is a war on, you know¨. Met dit korzelige zinnetje werden Engelse burgers gedurende de tweede wereldoorlog aan loketten, toonbanken en op kantoren afgepoeierd en van het kastje naar de muur gestuurd. In ‘The People’s War’, de tegelijk diepgaande en hoogst amusante studie van Angus Calder over zes jaar dat het Verenigd Koninkrijk tussen 1939 en 1945 wordt daar ruimschoots aandacht aan besteed. Zijne Majesteits lamlendigen gebruikten dit excuus gedurig om hun luiheid, hun wanprestatie en hun minachting voor klanten te rechtvaardigen.

Ik heb destijds erg genoten van ‘The People’s War’, dat ik elke fan van RV&M met grote nadruk aanbeveel. Daarom moet ik daar in deze ¨coronatijd¨, zoals het heet, vaak aan denken. Vroeger was het de oorlog. Nu wordt het virus gebruikt om de kantjes ervan af te lopen, klanten in de steek te laten, en de dienstverlening tot prioriteit nummer honderd te maken.

De Regionale Belastinggroep is daar een treffend voorbeeld van. Mijn lief komt een paar keer per week langs het kantoor van deze instelling op het Schiedamse Stationsplein. Zij besloot dan ook een enveloppe met papieren even persoonlijk af te geven in plaats van die – zoals de Belastinggroep vroeg – aangetekend per post te verzenden. Het kantoor is op werkdagen geopend van half negen tot half vijf, zo valt op de website te lezen.

Dat viel tegen. Het kantoor was potdicht. Mijn lief kon alleen maar worden toegelaten als ze eerst via het internet een afspraak maakte. Ook even een enveloppe afgeven bij de balie was zonder afspraak onmogelijk. Onverrichterzake keerde zij terug.

Tegenover het kantoor van de Regionale Belastinggroep bevinden zich een AHtoGo en een kleine Spar supermarkt. Daar is het de hele dag een komen en gaan van mensen die tussen elkaar doorlopen om aankopen te doen en daarna in de rij staan – met anderhalve meter tussenruimte uiteraard – om bij de kassa af te rekenen.

En dan zal zo´n Regionale Belastinggroep aan de balie geen enveloppen in ontvangst willen nemen vanwege de Corona omdat Magere Hein klaar staat om aan de balie toe te slaan. Sodemieter toch op. We zien al de hele eeuw een toenemende tendens onder ambtelijke diensten zich te verschansen achter websites, online formulieren en callcenters met klotemuzak en lange wachttijden. En hoogst irritante computerstemmetjes die periodiek zeggen: ‘Wij realiseren ons dat U nog steeds wacht’. Tegenwoordig is er ook nog allerlei gelul over corona aan toegevoegd. ‘Ellendelingen! Jullie realiseren je niks. Jullie spelen verstoppertje achter een computerprogramma. Jullie misbruiken de corona pandemie om je nog meer te isoleren van die gevaarlijke burgers met hun calculerende inslag en lastige vragen’.

Corona wordt steeds meer een excuus voor wie wanprestatie levert. Net als the war destijds in Engeland. Je kunt daar alleen maar heel kwaad over worden, want uiteindelijk schaadt deze vorm van lamlendigheid onze gezamenlijke strijd tegen het virus.

Zie ook:

Lees meer over:

Gemeente corona belasring
Deel dit bericht met je vrienden!