zaterdag 25 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Condoleanceregister voor Jules Deelder geopend; herdenking 31 december in Doelen definitief

23 december 2019 (de redactie)

Jules Deelder is overleden. In de hal van het stadhuis ligt tot en met 31 december een condoleanceboek.

Namens de stad en het bestuur condoleert burgemeester Ahmed Aboutaleb de familie, vrienden en bekenden met het overlijden van Jules Deelder, dichter, kunstenaar, muzikant, nachtburgemeester, gewaardeerd en geliefd Rotterdammer. Op zondag 24 november vierde hij zijn 75ste verjaardag nog groots in de Doelen. Op het stadhuis van Rotterdam hing op 19 december, de dag van zijn overlijden, de Rotterdamse vlag halfstok.

'Beter opgebrand dan uitgedoofd'

'Beter opgebrand dan uitgedoofd', zei Jules Deelder ooit tegen een journalist van HP / De Tijd toen die hem naar zijn grafschrift vroeg. Dichters schrijven die tenslotte zelf en Jules bedacht de zijne ter plekke. Maar met deze tekst doet hij zichzelf tekort. Iedere Rotterdammer kent minstens één van zijn gedichten. Zijn dichtregels zijn in de hele stad te vinden. Menig jazzliefhebber heeft zijn brushes over de drums horen strijken. Er is geen kunstenaar die de stad zó in woorden wist te vangen.

'Jules is Rotterdams erfgoed'

Burgemeester Aboutaleb: 'Vrij naar zijn eigen woorden hoop ik dat hij nu op een hoger plan gekomen is, met zijn vleugels wiekend door de lucht. Zodat hij wellicht met verbazing - en misschien met een beetje trots - kan zien hoe de stad huilt. Jules is Rotterdams erfgoed, verankerd in de stad, in het hart van de Rotterdammer. Namens het gemeentebestuur van Rotterdam wens ik familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte.'

Condoleanceregister in het stadhuis

In de hal van het stadhuis aan de Coolsingel staat vanaf maandag 23 december 12:00 uur een tafel met een kaarsje met een condoleanceboek en een ingelijste foto van Jules Deelder. Iedereen is op onderstaande tijden welkom om iets in het boek te schrijven.

  • Maandag 23 december 12.00 - 17.00 uur
  • Dinsdag 24 december 10.00 - 17.00 uur
  • Vrijdag 27 december 10.00 - 17.00 uur
  • Maandag 30 december 10.00 - 17.00 uur
  • Dinsdag 31 december 10.00 - 15.00 uur (dag van de uitvaart)

In het Kasteel van Sparta is op zaterdag 28 december van 10.00 tot 14.00 uur ook een condoleanceregister te tekenen.

De uitvaart van Jules Deelder vindt op 31 december plaats in besloten kring. Deelders management, de familie en de gemeente praten nog over een herdenking voor het publiek.

Bron: Gemeente Rotterdam

Aanvullend persbericht Gemeente Rotterdam van vandaag:

De herdenking van Jules Deelder (24 november 1944 - 19 december 2019) zal plaatsvinden op 31 december in concertgebouw de Doelen.

Na het afscheid, welke in besloten kring zal plaatsvinden, is er een publieke herdenking in de Doelen. De familie van Jules Deelder zal hierbij aanwezig zijn. De gemeente Rotterdam en de Doelen nodigen u uit om met gelijkgestemden afscheid te nemen van onze geliefde stadsgenoot. Er wordt in stijl afscheid genomen, met live muziek en verschillende sprekers.

Het condoleanceregister van de gemeente wordt op dinsdag 31 december om 15.30 uur verplaatst van het Stadhuis naar de Doelen en zal tot 18.30 uur geopend zijn. Vanaf 15.30 uur zijn de deuren van de Doelen geopend. U kunt op ieder moment tot 18.30 uur langskomen om Jules te herdenken en het condoleanceregister te tekenen.

Foto Wim de Boek
Deel dit bericht met je vrienden!