woensdag 18 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Marcus Tullius Cicero (106-43) Afb. CC

Communicatie en de redenaarskunst van Wilders

24 augustus 2020 (Ronald Glasbergen)

Journalisten weten het soms ook niet , het verschil tussen communicatie, polemiek en politieke retorica.  Als Wilders zegt: 'Al die wegrennende Kamerleden krijgen zo'n  €6000 per maand voor het trekken van sprintjes naar de parkeergarage als ze in de zes weken zomervakantie die ze hebben één keertje moeten stemmen, maar een beginnend MBO verpleegkundige die niet wegrent, maar zijn of haar verantwoordelijkheid neemt en de billen van zieke mensen schoonmaakt en liefdevol mensen verzorgt verdient ongeveer €2250 bruto en dat is nog geen €1900 per maand''  Zegt BNR verslaggever Sophie van Leeuwen: 'hij wreef het er even lekker in'  Journalist Martin de Rijk vindt het 'wel heel duidelijk gecommuniceerd'.

Duidelijk gecommuniceerd

Dat is nog maar de vraag. Je kan ook zeggen dat politieke polemiek wordt bedreven, het klinkt goed voor de buhne en voor het eigen publiek, het is grappig door zijn slimheid en gevatheid, maar iedereen met gezond verstand weet dat het argument een retorische vondst is: het salaris van een beginnend MBO verpleegkundige  kan je ook met heel veel andere salarissen vergelijken, dat van een beginnend vuilnisman, leraar, bouwvakker, violist, medisch specialist, ambtenaar, van een wetenschappelijk medewerker (beginnend), die maken niet allemaal billen schoon, honderduizenden vaders en moeders doen dat en dus ook heel matelzorgers en zorgmedewerkers. Werk dat gedaan moet worden. Maaar ook niet alle werk van een ambtenaar, vuilnisman, bouwvakker wetenschappelijk medewerker, violist, onderwijzer, politieagent, kamerlid of verpleegkundige al dan niet beginnend  is altijd even leuk. Wel zijn het allemaal nuttige - en ook in coronatijd- belangrijke beroepen.

Simpel klinkt beter, maar is niet altijd goed

Dus - de billen van zieke mensen schoonmaken en liefdevol mensen verzorgen - is absoluut goeie politieke polemiek, maar het communiceert vooral een politiek boodschap. Het kleurt, politiseert de werkelijkheid, terwijl -zo werkt de redenaarskunst nu eenmaal van Cicero tot heden- terwijl die werkelijkheid soms helemaal buiten beeld valt. Daar moet je als journalist alert op zijn. Niet alles is communicatie. Politici moeten de publieke zaak dienen. Er is een zender met een bedoeling -in dit geval de politicus Wilders - er is een bericht -zijn redenaarskunst - er is een ontvanger - de luisteraar, kijker, lezer, kiezer - er is journalistiek die zorgt onder meer voor behoorlijke berichtgeving over bijvoorbeeld de politiek. BNR doet dat best goed, maar bericht geven is niet altijd even simpel, jammer natuurlijk want simpel klinkt vaak veel beter. Afgezien van gelijk of ongelijk komt de boodschap van Wilders neer op: Vetbetaalde kamerleden die weglopen als mensen die vies werk doen in moeilijke tijden een paar centen erbij moeten krijgen. Dat is slechts één verhaal uit velen, evenals het verweer van het kabinet 'moeilijke tijden nu even geen loonsverhoging'. Journalistiek kan daar wat helderheid in brengen, dat is naast 'communicatie' een van haar taken, want ook journalistiek is, net als politiek, niet alleen maar communicatie.    

Beluister de hele podcast op BNR 'Politiek is communicatie'  

Zie ook:

Lees meer over:

Politiek journalistiek
Deel dit bericht met je vrienden!