woensdag 23 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto WTO CC

Politici en bevolking moeten samenwerken tegen de pandemie

7 augustus 2020 (door de redactie)

Er is 'geen wondermiddel' om COVID-19 te bestrijden, vertelt bioloog en hoofd van de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) Tedros Adhanom, begin deze week aan journalisten, hij voegde eraan toe: 'en dat zal er misschien nooit zijn'.

In Genève herinnerde hij eraan dat de WHO, drie maanden geleden meldingen had ontvangen van drie miljoen COVID-19-gevallen en meer dan 200.000 doden. 'Sindsdien is het aantal gevallen meer dan vervijfvoudigd tot 17,5 miljoen en het aantal doden meer dan verdrievoudigd, tot 680.000'.

De leider van de gezondheidsorganisatie wees er met zijn 'wondermiddel' uitspraak  impliciet op dat corona wel eens deel van ons dagelijks leven zal kunnen worden voor lang tijd, ook als er een vaccin is. 

De WHO-chef die eerder bekritiseerd werd vanwege te nauwe banden met China, wees behalve op de gezondheidsaspecten ook op de enormen. sociale, politieke en economische gevolgen van de pandemie.  

Hoewel  'het niet gemakkelijk is', kan de ziekte onder controle gebracht worden, zo verklaarde Tedros Adhanom, maar pas dan  'wanneer leiders opkomen voor hun bevolking en ook intensief met hun bevolking samenwerken'. Makkelijker gezegd dan gedaan in veel landen. Afdwingen is geen kunst maar voor samenwerking tussen bevolking en autoriteiten is ook vertrouwen nodig. In landen als het onze is dat vertrouwen hoog, maar in veel andere landen ontbreekt dat. Daar moeten vooral de 'leiders' nog leren voor hun bevolking op te komen. .

Zie ook:

Lees meer over:

corona volksgezondheid WHO
Deel dit bericht met je vrienden!