woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Carnisselaan Bld V&M scr shot G-maps

Jonge gezinnen vasthouden = werken aan betere buurt in Carnisse

15 juli 2021 (een van de redacteuren)

Door oude, kleinere woningen te kopen en ze vervolgens samen te voegen of uit te bouwen moet er er in de wijk meer aanbod komen aan ruimere woningen. Een 'betere' buurt noemt de gemeente Rotterdam dat, omdat mensen die gezinsuitbreiding krijgen de keuze krijgen om in de buurt te kunnen blijven wonen.   

Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft daarom op 6 juli besloten om de Wet voorkeursrecht gemeenten te 'vestigen' op 248 panden in de wijk Oud Carnisse. Verkoop van de woningen is op basis van vrijwilligheid. Iedereen die wil, kan blijven wonen.

Zo wil de gemeente Rotterdam in Carnisse werken aan een  buurt, waar meer ruimte voor gezinnen is, dus tegen de trend in waarbij in Nederland steeds meer huishoudens van alleenstaanden komen. En als de ouders wat ouder zijn  verdwijnen er (nest-) gezinnen met kinderen maar van jonge ouders komen er ongeveer evenveel nieuwe gezinnen bij. (Boeiend is in dit verband dit rapport van Rigo research en advies Demografie en woningmarkt uit 2018). 

Cijfers CBS. Grafiek RIGO

Veel kleine woningen 

Het woningaanbod in Carnisse bestaat voor een groot deel uit kleine beneden- en bovenwoningen. Door het samenvoegen van deze woningen ontstaat er een gezinswoning met tuin. Zo worden deze woningen aantrekkelijker voor Rotterdammers met behoefte aan meer ruimte. Nu moeten zij vaak op zoek naar een woning buiten hun eigen wijk, of zelfs buiten de stad.

,,Iedereen profiteert van goed onderhouden huizen en een breder woningaanbod in een fijne wijk’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). ,,De mensen die al op Zuid wonen en het beter krijgen moeten daar kunnen blijven. Bewoners die gezinsuitbreiding krijgen verlaten bijvoorbeeld vaak de wijk omdat er een tekort is aan grotere woningen.’’ De Rotterdamse wijk Carnisse scoort niet goed in de wijkprofielen. Uit onderzoek blijkt dat veel bewoners er maar kort wonen. Veel woningen zijn opgekocht door beleggers en verkamerd. De gemeente pakt misstanden op de verhuurdersmarkt al aan met verschillende maatregelen als een verhuurdersvergunning.

Samen

Behalve aan het verbeteren van de woonkwaliteit werkt de gemeente ook samen met de bewoners aan de uitstraling van de wijk. Door met Vereniging van Eigenaren in gesprek te gaan over beter beheer en onderhoud van woningen moeten bestaande woningen er ook op lange termijn op vooruit gaan. Ook wordt er breder gekeken naar misstanden die in de wijk plaatsvinden. Hard rijden, dumpen van afval en andere zaken die leiden tot een onveilige situatie, worden samen met bewoners besproken en opgepakt.

Aankoop 248 panden, geen sloop

Om meer verschil in Carnisse te kunnen maken, gaat de gemeente onder meer in gesprek met eigenaren over de verkoop van 248 panden in Oud Carnisse, waarvan 210 woningen en 38 bedrijfsruimtes. Door het besluit van het college van B&W om de Wet voorkeursrecht gemeenten te vestigen zijn eigenaren niet verplicht om nu hun woning te verkopen. Besluiten ze op enig moment wel te gaan verkopen, dan zijn ze verplicht om hun eigendom in eerste instantie aan de gemeente Rotterdam aan te bieden. De aangekochte woningen worden samengevoegd of vergroot. Er worden geen woningen gesloopt.

Het besluit van het college is een voorlopig besluit. Op 30 september 2021 besluit de gemeenteraad definitief over het vestigen van de Wet voorkeursrecht gemeenten.

Nationaal Programma Rotterdam Zuid

Het project Oud Carnisse is onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) dat als doel heeft wijken op Zuid veerkrachtig te maken. In samenwerking met vele andere partijen die zich voor Zuid inzetten, werkt de gemeente aan prettige woonwijken voor iedereen: voor lagere, midden en hogere inkomens, voor gezinnen en alleenstaanden, voor senioren en voor starters. Dit geldt voor nieuwe bewoners, maar in de eerste plaats voor de huidige bewoners die het financieel beter krijgen en op zoek gaan naar een grotere woning op Zuid.

Meer informatie is te vinden op www.rotterdam.nl/oudcarnisse

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

Gemeente Carnisse demografie
Deel dit bericht met je vrienden!