zondag 20 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Café/eetgelegenheid is dé oplossing

17 mei 2015 (door Jim Postma)

Met in de stad nu tientallen bruine buurtcafés op sterven na dood is in ieder geval op het nippertje bruin café Walenburg aan de Walenburgerweg van sluiting gered. Met een nieuwe formule, die ook de vele andere buurtcafés zou kunnen redden. Dankzij de in Rotterdam bekende uitbater en kampioen van het biertappen Vincent Bek. Met sinds kort naast hem de kampioen van de oesters Arjen Moeken als de nieuwe chef-kok.

 


,,Wij zijn hier géén eetcafé begonnen,’’ zegt Vincent Bek nadrukkelijk, ,,maar een modern bruin café met eetgelegenheid van woensdag tot en met zondag.’’ Sinds beide horecagiganten vanaf begin februari de Walenburg hebben overgenomen onder aanvoering van ‘baas’ Bek loopt deze nieuwe horecaformule als een trein. Naast de gebruikelijke stamgasten uit de omliggende wijken komen er ook weer veel nieuwe gezichten, met name van de reizigers van en naar het nieuwe Rotterdamse Centraal Station.

 

 

Crisistijd
De voormalig eigenaresse Sandra Kleij heeft na zo’n kleine tien jaar als uitbaatster de handdoek gegooid en is overgestapt naar haar inmiddels succesvolle koffie- en cateringservice bedrijf. Tevredenheid alom dus.
Als gevolg van de toch nog nadrukkelijk heersende crisistijd en het nu voor alle cafés heersende rookverbod was de omzet van buurtcafé Walenburg drastisch gedaald. Er was nog amper een droge boterham te verdienen, zeker met constant stijgende vaste lasten.

 

 

 Kampioen biertappen Vincent Bek (l.) en kampioen 'oesters' Arjen Moeken zijn nadrukkelijk geen eetcafé begonnen maar een modern bruin café met eetgelegenheid. Foto's: Mishu Westerveld

Maar zie, daar opeens kwam ‘de reddende engel’ in de vorm van Vincent Bek (46) die ook al jarenlang café ‘De Komedie’ aan de Schieweg bezit. Nu in café Walenburg met een sympathieke kaart van chef-kok Arjen Moeken voor lunches en diners. Bijvoorbeeld een goede dagschotel voor 8,50 euro en een maaltijd dagsoep voor 4.50 euro. Verder leuke specialiteiten als escargots, bijzondere pasta’s, vegetarisch, vers aangemaakte saladeschotels en andere specials.

Sporen verdiend
Beide horecagrootheden hebben in de afgelopen jaren in Rotterdam meer dan hun sporen verdiend. Op alle grote recepties in de stad was altijd ‘Arjan van de Oesters’ (zijn bijnaam) te vinden met zeeverse door hem ter plekke opengemaakte oesters. Daarvoor werkte hij ook als chef-kok in allerlei keukens in de regio, met zeker als zijn specialiteit onovertroffen stoofvleesschotels naar oma’s recept.
Horeca-uitbater Vincent Bek had al lange horeca-ervaringen achter de rug in bekende Rotterdamse kroegen zoals café De Ridder (Mauritsweg), café Jos Gommers (Delfshaven), café De Klapdeur (Kralingen) en enkele jaren geleden (2011) begon hij zijn eerste eigen café De Komedie aan de Schieweg. Toen hij hoorde dat café Walenburg de deuren ging sluiten is hij daar net op tijd ingesprongen met de nieuwe formule van ‘café met eetgelegenheid’. Onlangs won Vincent Bek ‘De Gouden Tapknop’ Zuid-Holland-Zuid, een gerenommeerde biertapwedstrijd voor het best getapte biertje in de regio.

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!