vrijdag 3 juli 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Achttiende-eeuwse afbeelding van het door Caesar beschreven ritueel, foto: wikipedia.org

Burning Man - gestileerde anarchie uit Amerika

8 december 2019 (door Kees Versteeg)

Al surfend op het web kwam ik dit op het oog eigenaardige, maar ook zeer fotogenieke evenement tegen. Daar ik het niet kende, ook verder nooit van gehoord had - hoewel het kennelijk in 2016 al is overgewaaid naar Nederland - moest ik opzoeken wat de bedoeling was. Ik citeer uit Wikipedia:

'Burning Man is een evenement dat jaarlijks wordt gehouden in de Black Rock Desert in Nevada, Verenigde Staten. Het festival begint op de laatste maandag van augustus en eindigt op de eerste maandag van september, de Amerikaanse Dag van de Arbeid. Burning Man is vernoemd naar het feit dat het evenement altijd wordt afgesloten met het verbranden van een Wicker Man. Een wicker man ("rijshouten pop") is een groot rijshouten mensfiguur dat volgens Julius Caesar (Commentarii de Bello Gallico) door Keltische druïden zou zijn gebruikt voor mensenoffers (...)

Burning Man wordt door deelnemers omschreven als een experimentele samenleving, radicale zelfuiting en radicale zelfvoorziening. Burning Man focust zich niet op een bepaald onderwerp of gebeurtenis zoals muziek of kunst. De achterliggende gedachte is dat men gedurende Burning Man tijdelijk een gemeenschap opbouwt waar iedereen die zich de toegangsprijs kan veroorloven welkom is, ongeacht ras of afkomst, en waar iedereen zichzelf kan uiten in waar hij of zij het beste in is. Deelnemers worden geacht zelfvoorzienend te zijn in hun behoeften zoals voedsel, water en een slaapplek. Mensen worden aangemoedigd een gemeenschap te vormen. Gifting, oftewel geven, is hier een onderdeel van. Let op dat geven iets anders is dan ruilen. Bij een ruil is altijd een tegenprestatie betrokken, terwijl bij geven juist centraal staat dat er géén tegenprestatie verlangd wordt. Geldtransacties worden vermeden, behalve bij enkele verkooppunten van koelijs (voor ijskoelers, geen consumptie-ijs dus) en de enige koffiebar op Burning Man, die in Center Camp staat. De stad die tijdens Burning Man ontstaat, staat bekend onder de naam Black Rock City.

De stad heeft een karakteristieke C-vorm. De straten liggen radiaal evenwijdig aan elkaar en liggen in dezelfde, steeds groter wordende, C-vorm. Op de straten zijn de themakampen te vinden, elk met eigen thema. Burning Man kent maar een aantal verboden, waarvan de meeste betrekking hebben op commerciële uitingen, geweld, wapens, kampvuren, drugs en huisdieren.

Mensen zijn vrij zichzelf te uiten. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van kleding (of juist geen kleding) die anders als ongepast zou worden aangemerkt. Tevens geldt het principe dat deelnemers altijd het terrein schoon houden. Drinkbekers, as van sigaretten, peuken, glitters, lekkende olie of broodkruimels worden allemaal opgevangen, ingepakt en meegenomen. Burning Man wordt georganiseerd door Black Rock City, LLC.

In 2016 is Nederland het eerste land buiten de VS dat een officiële status heeft gekregen van Burning Man. Sinds 2016 wordt jaarlijks het zomer-evenement Where The Sheep Sleep georganiseerd. In 2020 vindt het plaats in Zeewolde.'

Zie daarvoor Where The Sheep Sleep

Hier een impressie van Burning Man in Nevada:

Zie ook deze foto's: Farandwide

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road