vrijdag 20 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Roberta Metsula - Foto European Parliament

Dat zeggen burgers: Meer democratie en een besluitvaardiger EU

10 mei 2022 (een van onze medewerkers)

De Conferentie over de toekomst van Europa liep maandag 9 mei ten einde. De afgelopen maanden zijn 49 voorstellen uitgewerkt op basis van de bijdragen van de burgers.

Meer democratie

Burgervergaderingen op basis van wettelijk bindend EU-recht. De deelnemers aan die vergaderingen worden door het lot geselecteerd aan de hand van representativiteitscriteria. Dus naar leeftijd, oud en jong, naar opleiding weinig of veel, naar inkomen, naar herkomst - Nederland Spanje, Ierland etcetera.  Indien de besluiten van die burgervergaderingen niet door de instellingen van de EU worden overgenomen, moeten ze dat nadrukkelijk motiveren. Zie daar een van de 49 voorstellen die de (burger-) conferentie.

Besluitvaardiger EU   

In de EU moet de unaimiteit van stemmen waarbij alle nu 29 staten moeten instemmen met een voorstel herzien worden. Beter is een een gewogen meerderheid van stemmen terwijl tegelijk het gewicht van de stemmen eerlijk berekend wordt. Zo kan een klein landje als Malta als het bijvoorbeeld over belastingregels zou gaan, niet in zijn eentje de hele EU gijzelen. De enige uitzonderingen hierop zijn de toelating van een nieuw lid tot de EU en wijzigingen van de grondbeginselen van de EU.

Burgers 

Burgers van de Europese en nationale burgerpanels presenteerden de belangrijkste  voorstellen en het eindresultaat van de conferentie is  tijdens een slotevenement in Straatsburg op 9 mei 2022..  Alle 49 voorstellen werden overhandigd aan de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de president van de Franse Republiek Emmanuel Macron voor de Raad. 

Zie ook:

Lees meer over:

EU Europa conferentie
Deel dit bericht met je vrienden!