donderdag 2 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Burgerinitiatief weegt zó veel te zwaar

2 juni 2013 (Hans Roodenburg)

Dankzij sociale media en lobbyisten onder de burgers is het stadsinitiatief voor een schaatsbaan nummer één geworden in een peiling onder de Rotterdammers. Dat betekent dat het initiatief daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Korrie Louwes hebben de uitslag van de verkiezing zaterdag onthuld. Oorspronkelijk waren er 120 ingediende plannen. Daarvan bleven zeven ‘genomineerden’ over.

De initiatiefnemers van de Schaatsbaan met burgemeester Aboutaleb. De baan komt vanaf eind december tot en met februari volgend jaar op sportpark Toepad.De schaatsbaan, kosten begroot op 2 miljoen euro, komt vanaf eind december dit jaar tot en met februari volgend jaar op sportpark Toepad. Voor een toegangsprijs van € 3,50 kan men er schaatsen en wat nuttigen in een koek- en zopietent.

Peiling
We spreken hier over een peiling onder de Rotterdamse burgers want meer is het niet. Van de in totaal 39.737 stemmen werden er 9073 uitgebracht op de schaatsbaan. Nummer twee, het zwembad Urban Hotspring in de Oude Maas, haalde het met 8374 stemmen net niet.
Het is natuurlijk hartstikke goed dat de bevolking eenmaal per jaar direct wordt betrokken bij een mooi plan om de stad te verrijken. Maar door de aard van het beestje, een stemming waarbij men vraagtekens kan zetten, beslist een te klein deel – nog niet 10 procent van de Rotterdamse bevolking boven de 12 jaar – over het stadsinitiatief.

Urban Hot Spring, een stadszwembad, haalde het net niet.Alle hulde voor de initiatiefnemers van de uiteindelijk top zeven van deze, allemaal even aardige, stadsplannen. De mensen achter de Schaatsbaan Rotterdam kunnen ook terecht gefeliciteerd worden dat zij winnaar zijn geworden. Zij hebben, gesteund door een heleboel anderen, een sterke lobby gevoerd op sociale media (Twitter en Facebook).

Internet
Misschien is dit wel het eerste Rotterdamse burgerproject dat tot stand is gekomen dankzij internet op mobieltjes en pc’s. De auteur van dit artikel, niet wonend in Rotterdam is herhaaldelijk opgeroepen zijn stem uit te brengen op de schaatsbaan.
Bij de wijze van het organiseren van het stadsinitiatief – de einduitslag haalde zelfs Het Journaal op tv – kan men vraagtekens plaatsen. Moet uiteindelijk de gemeenteraad van Rotterdam niet daarover een beslissing nemen over de uitgaven van de stad? Ze bemoeit zich met veel kleinere zaken die de gemeente geld kosten.

Moet het burgerinitiatief niet beperkt worden tot een zwaarwegend advies? In onze trapsgewijze democratie is het toch uiteindelijk de gemeenteraad die bepaalt?!Moet het burgerinitiatief niet beperkt worden tot een zwaarwegend advies? In onze trapsgewijze democratie is het toch uiteindelijk de gemeenteraad – de politiek verantwoordelijken namens ons allen - die bepaalt. Provocerend gesteld zou de raad zelfs een heel andere keuze kunnen maken dan de bevolking in de peiling.
Immers, stel je voor dat een politieke groepering met een heleboel leden het stadsinitiatief wint met een onzinnig en op eigen belangen gericht idee. De gemeenteraad is dan het aangewezen politieke model om te zeggen ‘dat doen we niet’. Verdere democratisering in de samenleving is goed, maar niet als je een bepaalde groep ‘de macht’ van het getal gaat geven.

Oplossing
De oplossing van het stadsinitiatief zou kunnen zijn, dat de gemeenteraad uiteindelijk unaniem zijn goedkeuring verleent. Bezwaarden in de raad moeten dan maar eens voor één keer hun eigen ‘eigenzinnigheid’ opzij schuiven.
In het geval van de ‘schaatsbaan’ zal niemand in de raad het durven daar nog nee tegen te zeggen. Maar wat als een politieke partij (bijvoorbeeld PVV of de SP) in Rotterdam met een voorstel komt dat het eigen stokpaardje berijdt, breekt dan de hel niet los als zij de meeste stemmen krijgen?
Bouw een veiligheidsklep in! Geef de burger stemrecht over een zaak, maar beperk het tot een zwaar raadgevend advies.

Wethouder Korrie Louwes D66.Verantwoordelijk wethouder Korrie Louwes is blij met de uitslag: ,,Dit jaar is er weer een intensieve campagne gevoerd voor de prachtige initiatieven. Rotterdam heeft gekozen voor een project waarmee de stad wordt verrijkt. Extra bijzonder is dat er dit jaar twee initiatieven gerealiseerd zullen worden.”

Ander initiatief
Er blijft nog een deel van de prijs van in totaal 2,5 miljoen over voor een andere finalist. Naast Schaatsbaan Rotterdam kan ook het plan ‘Rotterdam World Wide’, begroot op 397.100 euro worden uitgevoerd. Rotterdam World Wide wil het multiculturele karakter van de stad benadrukken. Ze wil op één dag op internet in alle aanwezige talen in de stad zetten wat Rotterdammers te vertellen hebben over hun plaats.
Bij voorbaat bieden wij haar op deze journalistiek onafhankelijke site een plaats aan. Scheelt weer in de kosten.

Meer informatie over de uitslag en de initiatieven op www.rotterdam.nl.

 

Deel dit bericht met je vrienden!