woensdag 23 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Bruce Davidson in Fotomuseum

22 december 2017 (door de redactie)

Foto’s maken zonder camera? Voorgelezen worden uit een foto voorleesboek. Exposities van: de ‘American Dream’-fotograaf Bruce Davidson en de 15 naaktportretten geselecteerd door Jan Cremer. Het Nederlands Fotomuseum op de kop van Zuid heeft een uitgebreid kerstprogramma voor jong en oud.

Ogen kom je te kort in het Nederlands Fotomuseum. Indringend zijn de foto’s van de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson. De nu 84-jarige Davidson maakte decennialang portretten van mensen voor wie de ‘American Dream’ onbereikbaar is. Met beperkte middelen houden zij zich staande in een dodelijk concurrerende samenleving. De fotoserie van Davidson gemaakt in East 100th Street in 1966-1968 is ontroerend mooi, het raakt je diepste emoties: menselijkheid, warmte en genegenheid stralen ze uit. Een scherp contrast met het imago van de VS. De foto’s van Davidson markeren de schrijnende tegenstelling tussen arm en rijk. Tijdens de kerstperiode is er een speciale rondleiding.

Sanne Sannes, De collectie belicht door Jan Cremer, 15 x naaktportretten (foto hierboven)

‘De collectie belicht door …’ schrijver en kunstschilder Jan Cremer is verlengd tot 7 januari. 15 artistieke naaktportretten heeft Cremer geselecteerd uit de enorme museumcollectie (van ruim 5 miljoen beelditems) van markante fotografen: Sanne Sannes (1937-1867), Wally Elenbaas (1912 – 2008), Nico Jesse (1911 – 1976), Ed van Wijk (1917 – 1992), Rutger ten Broeke (1944) en Bertien van Manen (1942).

Voor kinderen is er een divers kerstprogramma. Zelf fotograferen zonder camera? Dat kan met een speciale techniek. Kinderen (vanaf 6 jaar) leren in de workshop een blauwdruk maken van hun eigen gemaakte tekening, bloem of wat ze toevallig bij zich hebben. Het is een techniek die in 1842 werd ontdekt door de Engelse fotograaf John Herschel (1792-1871) en werd toegepast door de eerste vrouwelijke fotograaf Anna Atkins (1799-1871). Zij illustreerde boeken onder meer van haar vader, John Children, met cyaan blauwgroen kleurige afbeeldingen die schelpen, varens en andere planten beschreven.

Foto van Bruce Davidson: Civil rights demonstrations Alabama Selma, 1965, geleid door Martin Luther King Jr.

Kinderen kunnen ook mee doen aan een speciale kleuropdracht: kleur je eigen fantasiedier. Een aantal foto’s van dieren uit de museumcollectie mogen kinderen zelf bewerken. Ze moeten zelf bedenken waar bijvoorbeeld die olifant met zijn slurf heen gaat. Of waarom die flamingo zo chagrijnig kijkt. En deelnemers kunnen er een prijs mee winnen.

Voor de allerkleinsten (vanaf 4 jaar) leest fotograaf Thomas Nondh Jansen voor uit zijn eigen kinderboek vol met foto’s. Zijn boek ‘De olifant die niet wist dat hij verdwaald was’ vertelt het verhaal van de olifant die denkt dat hij verdwaald is en aan iedereen de weg vraagt. De schapen reageren verbaasd: ‘hoezo denk je dat je verdwaald bent?’ Hij zoekt het hele land af. Er mag al verklapt worden dat Olifant er zelf ook bij is tijdens de vertelling. Let maar op.

Nederlands Fotomuseum Rotterdam: kerstactiviteiten 27 december – 7 januari. Kijk op de site van het museum voor tijdstippen en data van activiteiten: www.nederlandsfotomuseum.nl/activiteiten-workshops. Gebouw: Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05.

Graduation Day, 1998, East Harlem New York, foto van Bruce Davidson

Foto hierboven: Thomas Nond Jansen, De Olifant die niet wist dat die verdwaald was

Foto East 100th Street New York, 1966-1968, Bruce Davidson (idem kopfoto).

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!