vrijdag 18 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Briljante wissel in partijtop PvdA

12 maart 2010 (door de redactie)

Zonder dat daar veel publiciteit aan werd gegeven is de (voormalige) spindokter Dig Istha enkele maanden geleden toegetreden tot het partijbestuur van de Partij van de Arbeid. Istha, nu directeur PR bij de Nederlandse poot van de Duitse energiereus RWE heeft in het verleden wel meer PvdA -kopstukken met wisselend succes geadviseerd.

Maar het is zeker niet onmogelijk dat hij de eerste contouren van het scenario heeft bedacht waarmee nu de PvdA het nieuws beheerst. Zoals we nu weten was er enkele weken geleden al intensief contact tussen Wouter Bos en Job Cohen over een wissel die wel succes zou moeten hebben.

Dat begon natuurlijk met Afghanistan. Het moment waarop Bos zich kon beroepen op harde afspraken en Balkenende zo stom was die bal keihard in te koppen. De gebeurtenissen van vrijdag zijn natuurlijk volledig voorgekookt. Het terugtreden van Bos in de loop van de ochtend. Alle aandacht. De verkiezingsspeech van Cohen in de middag. Opnieuw alle aandacht. Een minder sluwe spindokter zou Bos en Cohen een gezamenlijk persconferentie hebben laten geven.

 



Natuurlijk is Wouter Bos, als vertegenwoordiger van een generatie die als man meer luiers heeft verwisseld, dan alle mannen daarvoor , oprecht in zijn verlangen meer tijd aan zijn gezin te besteden. Het zou me ook niet verbazen dat net als bij Eurlings mevrouw Bos ook de portefeuillekwestie heeft gesteld.
Misschien horen we dat nog wel.

Het is in ieder geval een briljante wissel. Zoals ik al vanaf het begin van dit kabinet heb gesteld was het veel beter geweest wanneer Bos in de Tweede Kamer was gebleven en bijvoorbeeld zijn partijgenote Saskia Stuiveling minister van financiën was geworden.

Balkenende heeft in ieder geval nu een groot probleem. Cohen wil – in tegenstelling tot de premier -ook wel in de Tweede Kamer zitten.

Met de uitslag van de hertelling in Rotterdam waarbij de PvdA zelfs nog iets groter werd dan concurrent Leefbaar is deze vrijdag voor de sociaal- democraten een zeer vrolijke vrijdag.

 

Deel dit bericht met je vrienden!