donderdag 26 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Brandstof Garage met Boijmans

21 september 2018 (door de Redactie)

Garage Rotterdam organiseert op zaterdag 6 oktober aanstaande een speciale editie van Brandstof. Curator Sjoerd Kloosterhuis presenteert in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen een performance van Jimmy Robert. Het terugkerende

evenement Brandstof vindt dit keer plaats ‘op zaal’ in de tentoonstelling Pure Rubens in het museum. Deze editie van Brandstof is het inhoudelijke programma bij de tentoonstelling Prosecute my Posture.

Programma Brandstof
Omgeven door de mooiste werken van Rubens zal Jimmy Robert, voor het eerst in eigen persoon, de performance Metallica opvoeren. Net als Peter Paul Rubens (1577-1640) lijkt de performance Metallica het menselijk lichaam te willen verheffen. Zoals de meeste personen op de schilderijen van Rubens, beschikt Robert als danser ook over een prachtig gespierd lichaam. In tegenstelling tot de wulpse figuren van Rubens vindt hier de verheffing plaats vanuit het perspectief van het kwetsbare lichaam. Als de danser zich niet wil bezeren, zal hij, vanwege de scherpe vormen van het sculptuur, de bewegingen van de performances subtiel moeten uitvoeren. Met fijnzinnige handelingen en manoeuvres slaagt de danser uiteindelijk in zijn opdracht. Metallica laat zo de schoonheid zien die ook in het kwetsbare lichaam schuilt.

Jimmy Robert 'Metallica', 2007. Painted aluminium sheets 110 x 171 x 120 cm. Unique (ROBERT-2015-0002)

De performance Metallica wordt op zaterdag 6 oktober om 13 en 15 uur opgevoerd in de tentoonstelling Pure Rubens in Museum Boijmans Van Beuningen.

Pure Rubens
De tentoonstelling Pure Rubens toont het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen in 65 jaar. Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, overvloedig.

Pure Rubens is tot en met 13 januari 2019 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Prosecute my Posture
Binnen westerse samenlevingen hebben burgers veel kansen en mogelijkheden. Tegelijkertijd voelen we steeds meer onzekerheid. Onzekerheid over ons uiterlijk, onze baan, ons toekomstperspectief of door onze angst om uitgesloten te worden.

Onzekerheid is onlosmakelijk verbonden met identiteit en de staat van het kwetsbare lichaam. Identiteit gaat niet alleen over wie we willen en kunnen zijn, het bevraagt ook onze traditionele opvattingen over cultuur en geschiedenis. Snel veranderende sociaal-economische en maatschappelijke trends dwingen ons daarbij om zorgvuldiger na te denken over psychosomatische ziektes en ethische vraagstukken als de integriteit van het menselijk lichaam. Zijn identiteit en de staat van het kwetsbare lichaam thema’s die kunnen uitgroeien tot de fatale zwakke plekken van onze samenleving, of zijn ze dat misschien al?

Voor de kunstenaars in de groepstentoonstelling Prosecute my Posture vormt de kracht van beeld en taal een belangrijk uitgangspunt in hun werk. Met beweging en performance als basis brengen ze in hun werk de identiteit, kwetsbaarheid of waardigheid van het lichaam op een pakkende en mysterieuze wijze in kaart.

Prosecute my Posture is te zien van 31 augustus t/m 28 oktober 2018.

Garage Rotterdam
Goudsewagenstraat 27, 3011 RH Rotterdam
www.garagerotterdam.nl

Brandstof op locatie:
zaterdag 6 oktober 2018
13:00 en 15:00 uur
Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam

Deel dit bericht met je vrienden!