vrijdag 29 mei 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Boris wint; Thierry verliest

12 december 2019 (door Kees Versteeg)

Soms vraag ik me in arren moede af of Thierry Baudet ook maar iets van de internationale politiek begrijpt. Hij zal ongetwijfeld blij zijn dat Boris Johnson de Britse verkiezingen met ruime meerderheid heeft gewonnen. De Brexit gaat nu zeker door. Dat is overigens nog lang niet het einde van het verhaal; het Verenigd Koninkrijk moet nog een handelsakkoord met de EU zien overeen te komen en gezien de grote winst van de SNP, de Scottish National Party, blijft afsplitsing van Schotland een reële mogelijkheid. Ook dringt de gedachte zich meer en meer op dat het Verenigd Koninkrijk haar vaste zetel in de VN-Veiligheidsraad nu eigenlijk zou moeten afstaan aan India. Het is gewoon niet belangrijk genoeg meer.

Ondertussen blijft Baudet, net als Wilders, inzetten op een Nexit. Je hoeft geen visionair te zijn om in te zien welke enorme politieke en economische moeilijkheden Nederland zich op de hals zou halen als het zou inzetten op zo'n Nexit.

Maar stel dat een Nexit toch gebeurt. In dat geval wordt Nederland nog verder het Angelsaksische kamp binnengezogen, met als gevolg dat allerlei culturele zaken waaraan het FvD zo'n hekel heeft, zich nog veel sterker zullen manifesteren. De politieke correctheid zal de vrijheid van meningsuiting langzaam wurgen. Ook de economie zal harder worden, de sociale voorzieningen verslechteren. Maar die laatste twee zaken zal de hoogopgeleide FvD-stemmer misschien weinig kunnen schelen, en de laagopgeleide PVV-stemmer lijkt niet in staat zich dat te realiseren. Maar wie weet komt dat nog. En wat immigratie betreft - het propageren van immigratie is juist karakteristiek voor de Angelsaksische wereld: de VS, Canada, Australië - ze zijn gebouwd op immigratie. Het valt nog maar zeer te bezien of Donald Trump in de VS, Boris Johnson in het VK en de huidige Australische regering dat wezenskenmerk werkelijk kunnen veranderen.

Deel dit bericht met je vrienden!

De toekomst is vandaag, de geschiedenis wordt morgen geschreven

Vandaag&Morgen is een uitgave van Stichting Third Road. Steun onze verslaggeving op NL55 INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road