woensdag 23 september 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

€Bonnetjesregen 30 april'

1 mei 2011 (door Jim Postma)

ROTTERDAM-RIJNMOND – In plaats van een ‘lintjesregen’ gisteren op Koninginnendag werd het in het Rijnmondgebied een ‘bonnetjesregen’.

Door de hele stad en in de regio zijn er weer duizenden uitgedeeld door stadswachten, terwijl de meeste automobilistendachten dat het ook een dag van ‘vrij parkeren’ zou zijn.

Net als traditioneel alle ‘vrijmarkten’, muziekbandjes en wat er allemaal anders nog ‘vrij’ mag en kan zijn op deze heugelijke feestdag.

De duizenden die een bekeuring opliepen waren dan ook laaiend, omdat er bij de parkeerpalen geen melding van was gemaakt. Een zeer onduidelijke situatie die in de eerste plaats een zaak is van de politiek verantwoordelijken, de gemeenteraad dus, politie en stadswachten. De meesten hebben niet eens de moeite genomen die dag om op de bijschriften te kijken van de parkeerautomaten. Ze gingen er ‘automatisch’ vanuit dat het zeker op Koninginnendag vrij parkeren is.

,,Waarom’’, zo vroeg één van de bekeurden zich verontwaardigd af, ..staat er op die dagen geen oranjesticker op die palen met de simpele tekst: ‘Ook op Koninginnedag betaald parkeren.’’

Een terecht stukje hoffelijke dienstverlening aan de onwetenden.

Een kleine enquête in eigen kring van Rotterdam Vandaag & Morgen leerde dat minstens de helft van de ondervraagden hiervan niet op de hoogte is! Met name ook in horecagelegenheden.

De vraag is nu of betaald parkeren op Koninginnendag alleen geldt in het Rotterdam-Rijnmondgebied en/of ook landelijk. Dus in de andere grote steden als Den Haag, Utrecht, Breda, Arnhem, Maastricht, Groningen en Leeuwarden (wie het weet mag het zeggen – red).

Op de parkeerpalen in Rotterdam-Rijnmond zelf (zie foto – red.) staat geschreven: ‘Zondag* (met sterretje) gratis parkeren tot 12.00 uur. Als zondag* gelden ook Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag.’

 

Niet vermeld

Maar eveneens een vrije (zon-*)dag en wel een bijzonder feestelijke als Koninginnendag staat specifiek niet vermeld op parkeerautomaten. In bijvoorbeeld de winkelstraat Zwartjanstraat in Rotterdam-Noord waren stadswachten druk bezig met het uitdelen van talrijke parkeerbonnen.

Een van deze stadswachten vertelde aan Vandaag & Morgen: ,,Ja, kennelijk zijn veel parkeerders hiervan niet op de hoogte. We delen er op deze dag tussen de 40 en 50 meer uit dan anders. Af en toe knijpen wij een oogje dicht als iemand net komt aanlopen, terwijl wij nog net niet hebben bekeurd. Rijdt u dan maar snel weg, zeggen wij dan, wij hebben het even niet gezien’’, aldus deze sportieve parkeerwacht. Het is dan ook niet hun schuld.

De vraag is hier echter wel gerechtvaardigd (lees: vraag voor de gemeenteraad – red.) of je juist op Koninginnendag de stadswachten erop uit moet sturen met de opdracht zoveel mogelijk parkeerbonnen uit te schrijven. Dit terwijl zo velen er dus kennelijk niet van op de hoogte van zijn dat er gewoon betaald moet worden. En dus daarmee de burgerij tegen je in harnas te voeren, terwijl de stadswachten alleen hun opgedragen taak uitvoeren. Terwijl juist zij het in het uitoefenen van hun functie al moeilijk genoeg hebben..

 

Veiligheid

De leidinggevenden van de stadswachten kunnen juist op Koninginnendag hun medewerkers de opdracht mee geven zoveel mogelijk werkzaamheden te verrichten in het kader van de veiligheid in de stad. Zodat het mes aan twee kanten snijdt en iedereen een terechte feestdag beleeft.

Nu blijven er duizenden met een kater zitten van een dure, totaal onnodige boete. Als Rotterdam-Rijnmond zo aan het geld wil komen om het tekort op de balans van de parkeerbudgetten te dichten, is dit oneigenlijk. En totaal verwerpelijk.

Aan de gedupeerden daarom het advies van Vandaag & Morgen om deze bekeuring niet te betalen en laten voorkomen. Op grond van het feit omdat er op de parkeerautomaten zelf geen duidelijke vermelding over staat aan gegeven.

Volgend jaar dus publiekelijk vermelden met oranje stickers, of mededelingen via de media, ; ‘dat er op Koninginnendag in Rotterdam-Rijnmond ook betaald moet worden voor parkeren.’

Dat is niet meer dan fair. Of niet soms?

Laat dit vooral ook weten aan koningin Beatrix om hier in dit specifieke, onrechtvaardige geval, gratie te verlenen. En anders zeker wel de Rotterdamse gemeenteraad!

 

Politie

Volgens de politie van Rotterdam-Rijnmond is gisteren de Koninginnendag overigens ‘rustig verlopen’, zeker ook dank zij het mooie zomerweer met volop Oranjezon.

In totaal werden op die dag zelf 56 arrestaties verricht. In de stad en in omliggende gemeenten waren vele feesten en vrijmarkten die horden mensen naar buiten trokken.

Over de gehele dag genomen is het volgens de politie regelmatig voor gekomen dat het publiek alcohol nuttigde buiten de daarvoor aangewezen plekken.

Daar is op verschillende manieren door de politie tegen opgetreden, variërend van wegsturen tot verbaliseren. Agenten hielden dus in totaal 56 mensen aan die mee moesten naar het bureau. Los hiervan kregen 49 personen een proces-verbaal voor overtreding van het alcoholverbod.

 

Deel dit bericht met je vrienden!