zondag 20 juni 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Bommelstein in de Achterhoek ontwerptekening Afb. courtesy Rubinstein /Bomers

Bommelstein komt in Gelderland te liggen

12 juli 2020 (de redactie)

De 177 verhalen die Marten Toonder over de avonturen van Olivier B. Bommel en Tom Poes schreef, krijgen als het aan ondernemer Bomers ligt, een evenknie in de Gelderse werkelijkheid. Generaties groeiden op met de slimme Poes en de op zijn rust gestelde heer Bommel. De op het Noodereiland geboren schrijver-tekenaar Toonder wordt in het Literatuurmuseum geëerd met een plek onder de 100 grootste Nederlandse literatoren.  

Toonder's Bommel verhalen stonden een halve eeuw lang dagelijks in de krant en worden beschouwd als Nederlands cultureel erfgoed.  In de Achterhoek nu ligt anno 2020  het vakantiepark van Edwin Bomers. Een hotel, comfortabele huisjes en kampeerplaatsen. Bomers wilde zijn onderneming een onderscheidend gezicht geven, hij zocht naar een exht Nederlands icoon en vond in Toonder's beroemde literaire stripduo, heer Bommel en Tom Poes. Knap daarbij is dat hij de rechtenhouder Toonder Compagnie als partner heeft weten te vinden. In nauw overleg met Toonder Compagnie, zullen de plannen voor Bommelwereld verder worden ingevuld. Uitgeverij Rubinstein is bij dit project betrokken als agent van Toonder Compagnie. De gemeente Oost Gelre ziet het plan als kansrijk en heeft volgens het persbericht van Rubinstein in principe haar medewerking toegezegd.

Heer Bommel en Tom Poes Afb courtesy Marten Toonder / Rubinstein

Bommelwereld zal een trekpleister moeten worden voor bezoekers van de Achterhoek, en zal ook jonge generaties in aanraking brengen met het ilustere duo. Onder meer het particuliere museum De Bommelzolder zal er een plekje krijgen en voor scholieren zal een educatief programma worden opgesteld. Ruimte zal er genoeg zijn, de plannen van ondernemer Bomers omvatten onder andere een hal van zo’n 9000 m2 waarin de wereld van Marten Toonder vorm moet krijgen, met als middelpunt Bommel's kasteel, Bommelstein. De verhalen van Toonder zullen het uitganspunt zijn voor de attracties. Het persbericht noemt Rommeldam, de 'zwarte bergen' en het donkere bomen bos. Als het allemaal lukt, worden we wellicht een interessante atractie rijker en krijgt ook het vakantiepark van Bomers een stevige boost. 

Het echte Rommeldam zal intussen hier in Rotterdam blijven, op het Noordereiland, in het hart van het havenstedelijk gerommel waar Toonder geboren is en waar hij zijn Rommeldamse inspiratie uit putte.  

Bommelstein in de Achterhoek ontwerptekening waarbij aan goede asfaltering is gedacht  Afb. courtesy Rubinstein /Bomers

Zie ook:

Lees meer over:

Toonder Rommeldam strips
Deel dit bericht met je vrienden!