dinsdag 7 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Bomen bij CS toch gekapt

26 maart 2009 (Zettie Leeuwenburgh)

Helaas, de zes hoge bomen, vlak voor de achteringang van het Centraal Station zijn gekapt. Op de plek moet een tijdelijke fietsenstalling komen.

Al eerder protesteerde deze digitale Rotterdamse krant tegen de plannen om de bomen te kappen. Niet alleen omdat het van de gekke is dat prachtige bomen van tientallen jaren oud plaats moeten maken voor een tijdelijk gebouw, maar ook omdat uiteindelijk, als het nieuwe treinstation klaar is, er een kaal pleintje overblijft.

Wij kregen veel positieve reacties, vooral van bewoners uit Rotterdam noord in de omgeving van het Centraal Station op onze poging het kappen van de bomen te voorkomen. Tevergeefs blijkt nu. Wat nog het meest stoort is dat er geen enkele noodzaak was.

Wel is er inderdaad grote behoefte aan meer ‘fiets-parkeerplekken’. Momenteel is de situatie onhoudbaar. Dagelijks worden fietsen die niet in een daarvoor bestemd rek staan, verwijderd. Sloten worden doorgezaagd, waarna de tweewielers worden afgevoerd. Iedereen die zijn fiets terughaalt moet een fikse boete betalen, terwijl vrijwel niemand zich van enig kwaad bewust is. Na negen uur ‘s morgens is er geen fietsenrek meer beschikbaar, dus stallen de mensen, om toch nog de trein te kunnen halen, hun karretje direct naast de fietsenrekken. Overigens heeft niemand daar last van. Een kwart van de verwijderde fietsen wordt nooit opgehaald, omdat de eigenaars denken dat de fiets is gestolen.

Een extra fietsenstalling is dus broodnodig. Maar waarom nu juist op de plek waar de bomen stonden, terwijl op nog geen honderd meter van de achteringang een groot (betaald) parkeerterrein is, dat nooit dan meer voor de helft met blik is gevuld. Hier was ruimte voor wel vijf grote fietsenstallingen.

Een gemiste kans.

Deel dit bericht met je vrienden!