donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

Blomsteel lijkt op meester ‘Terpen Tijn’

16 mei 2012 (Jim Postma)

Een bezoeker: ‘Haast zeeziek van de vibraties

Blomsteel zou Blomsteel niet zijn als hij bij de opening van zijn schilderijenexpositie geen felgekleurdegele zonnebloemstelen gratis zou uitdelen aan al het vrouwelijk schoon om hem heen.,,De ene ruiker bij de andere ruiker,’’ zegt hij met een vette knipoog naar zijn bewonderaars.Bij zijn charmante aanpak is succes verzekerd. Van zijn 50 nieuwe werken werden er afgelopen zaterdag reeds meer dan 25 verkocht. De meeste aan kooplustige dames…

De opening van zijn nieuwe tentoonstelling in café Centraal, van Frans en Anneke Companje aan de Zwart Janstraat, was een happening op zich. Van heinde en verre uit het kunstwereldje van de hele stad waren ze naar het ‘Schilderbeest van Rotterdam’ getrokken. Met de traktatie van een vorstelijke paella van ‘Johan de Visboer’ en overheerlijke oesters van ‘Arjan de Oesterboer’. Dit alles rijkelijk overgoten met bier en wijn voor de paar honderd kunstminnende gasten. Sommige van hen verkleedt in stijlvolle gangsterpakken uit de tijd van Al Capone.

Daarnaast sfeervolle muziek met de inspirerende woorden van ‘spreekstalmeester’ Wim de Boek en prachtige anekdoten van publicist Tim Donia. De openingsceremonie voor Rinus Blomsteel was weer ouderwets perfect.

 

 

Het was al weer twee jaar geleden sinds het ‘Schilderbeest’ zijn laatste expositie had gehouden in kunstenaarscafé Gommers in Delfshaven. Toen verkocht hij helemaal leeg. En nu zat hij dus na een dag al over de helft van ‘rode stippen’ op zijn werken. Voornamelijk olieverf, tekeningen, aquarellen en collages. De expositie is nog te zien tot en met zondag 27 mei.

 

Inspiratie

De werken van Rinus Blomsteel zijn van origine abstract en door de tijd heen steeds kleurrijker en meer expressionistisch. Op zijn lange fietstochten door Duitsland, Zwitserland en Frankrijk doet hij inspiratie op. Dit resulteerde in talrijke landschappen, bossen, duinpartijen en vooral zeegezichten. Met in zijn werk en kleurgebruik bijzondere vibraties.

In dit Toonderjaar (de 100-ste geboortedag van striptekenaar Marten Toonder) vergeleek een van de bezoekers aan de tentoonstelling ‘Blomsteel Centraal’ de kunstschilder met ‘Terpen Tijn’.

Deze stripheld van Toonder is een excentrieke schildermeester met grijze baard die via kunstvibraties zijn werken tot leven laat komen. Deze overeenkomst geldt zeker voor de schilderijen van Rinus Blomsteel. Als je ernaar kijkt met half dichtgeknepen ogen dan beginnen wolken en golven in de zee vanzelf te bewegen.

Een expositiebezoeker verwoordde dit als volgt: ,,Bij het kijken naar de werken van Blomsteel word ik haast zeeziek. Of komt dat door de alcoholische caféversnaperingen hier?!’’

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!