dinsdag 19 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Pieter Omtzigt: vervelend cadeau. Fotogram V&M Nosjournaal

Blok positief over Brexitdeal, parlement geïrriteerd

30 december 2020 (een van onze medewerkers)

31 december komt er een einde aan Brexit. Een eind aan de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het gaat nu, last minute, allemaal razendsnel. Na moeizame en vaak door Britse binnenlandpolitiek beheerste onderhandelingen, ligt er sinds 24 december een overeenkomst. Maandag 28 december stemden de ambassadeurs uit de EU landen, sommigen met oranje licht, in met de deal. Die toestemming zou dan op 29 december officieel worden, nadat enkele nationale parlementen, zoals het Nederlandse en het Zweedse nog geconsulteerd werden.          

Late ontdekking

Een aantal Nederlandse kamerleden had daarbij scherpe kritiek. Tijdgebrek om de 1200 pagina's van een deel van het verdrag te beoordelen voedde de irritatie. CDA-er Pieter Omtzigt noemde het 'het vervelendste kerstcadeau ooit.' Bram van Oijk van GroenLinks vond dat het niet de bedoeling kan zijn dat alleen de EU erover beslist.  

Bram van Ojik GL: dit kan niet de bedoeling zijn. Fotogram V&M Nosjournaal 

Wat op de achtergrond speelt is dat Europese verdragen zaken zijn het Europese parlement. Over nationale parlementen wordt niet gerept in het betreffende artikel 50 TEU. Europese verdragen zijn zaken voor de Europese Raad waar de regeringsleider zitting in hebben en voor het Europese parlement. Het Europees parlement nam geen genoegen met alleen maar stemmen, het eiste van het begin af aan dat zij gedurende de onderhandelingen op de hoogte gehouden zou worden en geconsulteerd zou worden. 

Dat nu kamerleden onaangenaam verrast zijn, is goed te begrijpen. Intussen was en is Brexit een unieke proces. Hoe het verdrag van de Europese Unie in elkaar zit, komt wel als een late ontdekking voor die verraste kamerleden.

Vissers 

Minister Blok redde zich er behendig uit: Nederland heeft er nog het beste wat mogelijk was voor de visserij uitgesleept. Of dat zo is zal overigens ook over vijf jaar moeten blijken als de 25% omzetreductie in Britse wateren een feit is en mogelijk opnieuw onderhandeld gaat worden. Dan zijn de arbitrage en het bereikte resultaat voor een gelijk speelveld voor de handel duidelijker.     

In een persbericht zegt Minister Blok verder: Nederland, de andere EU-lidstaten en het Europees Parlement zullen nu de conceptteksten nauwkeurig gaan bestuderen. Hierbij zal speciale aandacht uitgaan naar de afspraken over een gelijk speelveld tussen de EU en het VK, de toegang van Nederlandse vissers tot de Britse wateren en de governance van het akkoord. De tijd om dit te doen is zeer beperkt. Per 1 januari 2021 gaan nieuwe regels gelden in de relatie met het VK. Dit gaan ook ondernemers en burgers merken. Het is daarom van belang dat iedereen zich hier zo goed mogelijk op voorbereidt.

Zie ook:

Lees meer over:

Brexit
Deel dit bericht met je vrienden!