woensdag 20 januari 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Jeroen en Gusta Van der Kooij van biologische melkveehoeve Rust-hoff. Foto Rechstreex

Biologische zuivel als innovatiemodel

9 december 2020 (een van onze medewerkers)

Regiofoodwinkel Rechtstreex groeide stevig tijdens de coronacrisis. De combinatie van online winkelen en thuisbezorgen van verse waar uit de regio, sloten aan op de behoeften van de consument. Het online bestellen, laten thuisbezorgen of afhalen bij een van de 50+ distributiepunten blijkt praktische voordelen te hebben die goed aansluiten bij de beperkingen van een gedeeltelijke lockdown. Daarnaast spreken de duurzaamheid van de producten en de versterking van de lokale economie veel consumenten aan. Daar is nu, in de vorm van zuivel, nog een argument bijgekomen.

Win-Win

Sinds kort werkt Rechtstreex samen met biologisch melkveebedrijf Hoeve Rust-hoff bij Vlaardingen. Rust-hoff heeft een eigen zuivelfabriekje op de boerderij en gaat via Rechtstreex regionale biologische boerderijzuivel leveren, wat een primeur is onze contreien.

Hoewel de vraag naar naar lokale biologische melkproducten de afgelopen jaren steeg, was er nog geen aanbod van lokale biologische boerderijzuivel uit de regio. Wel was het al mogelijk om bij Rechtstreex biologische kaas van de boer te bestellen. Sinds begin december verkoopt Rechtstreex nu dus tevens ook biologische melk en yoghurt afkomstig van Rust-hoff . Dat is behalve een primeur voor alle partijen een win-win situatie. Voorop staat daarbij de consument: biologische melk uit eigen regio direct van de boer is immers wezenlijk anders verwerkt dan wat we uit de supermarkt kennen. Winst derhalve voor de consument, maar natuurlijk ook voor biologische melkveehouders Jeroen en Gusta Van der Kooij van Rust-hoff voor wie het een goede afzetmarkt betekent en voor Rechtstreex waarvoor het een verrijking is van het aanbod van duurzaam geproduceerde levensmiddelen.

Boerderij kiest voor lokale voedselketen 

Hoeve Rust-hoff is de eerste zuivelboerderij in de regio Rotterdam die kiest voor zowel biologisch, als voor de lokale voedselketen. Een mogelijkheid waar veel duurzame consumenten al langer op wachtten. Rechtstreex heeft nu de primeur met de eerste lokale boerderijzuivel in deze regio.

Zuivelboerderij Hoeve Rust-hoff was oorspronkelijk een gangbaar melkveebedrijf. Maar de reguliere manier van zuivelproductie ging eigenaar Jeroen steeds meer tegenstaan: 'Het feit dat de melk van verschillende boerderijen op een grote hoop belandt en vervolgens in grote zuivelfabrieken wordt verwerkt, voelde niet langer als een logische keuze.'Hetzelfde gevoel speelde voor hem bij het met krachtvoer bijvoeren van het vee om de grote hoeveelheid melk die geproduceerd moest worden te kunnen leveren. Vanuit die onvrede besloten Jeroen en zijn vrouw Gusta in 2007 volledig om te schakelen naar biologische productie. De afzetmarkt bleef echter onveranderd en nog steeds werd de inmiddels biologische melk in bulk afgenomen. De volgende stap had aardig wat voeten in de aarde: Gusta en Jeroen startten op de boerderij een eigen kleinschalig zuivelfabriek. Daarmee konden ze direct aan de consument leveren. Dat is nu dus werkelijkheid geworden.

Goed product, dieren de ruimte

Niet alleen het aantal liters melk, maar het dierenwelzijn van hun koeien, het land en de biodiversiteit zijn belangrijk. Er worden geen kunstmest, geen chemische gewasbestrijdingsmiddelen en geen preventieve antibiotica gebruikt. Elke koe heeft minimaal zes vierkante meter ruimte in de stal. In het weideseizoen bepalen de koeien zelf of ze binnen of buiten willen zijn en wanneer ze gemolken worden. De dieren eten wat het land schaft en worden niet tot een zo hoog mogelijke productie gedreven. De melkproductie is daardoor maar ongeveer 5000 liter per koe per jaar. Dat is een derde minder dan de productie van gangbare zuivelbedrijven. De boerderij is bovendien zelfvoorzienend in de voederbehoefte en er worden minder koeien per vierkante meters gehouden dan gangbaar is. Door deze extensievere bedrijfsvoering is de kostprijs per liter hoger. Maarten Bouten, oprichter van Rechtstreex: “De prijs voor een liter biologische melk ligt hoger dan wat onze klanten van de reguliere melk in de korte keten gewend zijn. Dierenwelzijn en duurzaamheid zijn als bedrijfsopzet een relatief dure keuze. ”

Biologisch melkveehouden nog klein

Alhoewel hun aantal groeiende is, verklaart dat ook waarom Nederland in 2019 nog maar 496 biologische melkveebedrijven telde. Dat was slechts 3,1% van de in totaal 16.000 melkveebedrijven in het land. In aantallen koeien valt het percentage nog lager uit: slechts 2,5% van de 1,6 miljoen melkkoeien in Nederland wordt biologisch gehouden. Deze cijfers verklaren het beperkte biologische aanbod uit eigen land. Jeroen en Gusta Van der Kooij behoren tot een tot nu toe kleine groep veehouders, die kiest om het anders te doen.

Over Rechtstreex.nl: Rechtstreex maakt deel uit van een alternatieve voedselketen, waarin consumenten op een lokale, sociale en eerlijke manier hun boodschappen doen. Een korte voedselketen met zo goed als geen voedselverspilling, transparantie over de herkomst van ons eten en een eerlijke prijs voor iedereen. De producten die deel uitmaken van het assortiment, worden met aandacht geproduceerd door lokale boeren en makers vanuit maximaal 50 km omstreken van Rotterdam.

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!