donderdag 23 september 2021

weekZine over stad, cultuur
en wereld

‘Bij tandarts relaxed naar kunst kijken’

23 mei 2012 (Jim Postma)

Hans Kleinjan opent Artpracticegallery

ROTTERDAM – Je moet er maar op komen als tandarts om van je hele praktijkruimte een kunstgalerie te maken. Voor de patiënten vaak een uitkomst om het onaangename, zittend in de tandartstoel, te combineren met het aangename.Namelijk tijdens de behandeling kunst kijken, een welkome onderbreking tussen de tandartsboor door. Hans Kleinjan zegt lachend over zijn nieuwe initiatief: ,,Zelfs in de wachtkamer is het nu erg relaxed, in plaats dat patiënten daar in de zenuwen zitten.’’

In zijn tandartsenpraktijk aan de Rotterdamse Heemraadssingel 97 was het afgelopen zondag een komen en gaan van tientallen kunstliefhebbers die de nieuwe galerie ‘Artpracticegallery’ kwamen bewonderen. Kleinjan is naast zijn beroep ook al jarenlang bezig als geïnspireerd kunstenaar. Tijdens de opening zei hij: ,,Tussen het tandartsenvak en het uitoefenen van kunst zitten grote overeenkomsten. Art en Dental gaan harmonieus samen, voor mij persoonlijk een pure logica. In beide disciplines komen er continue problemen op je af die je ook constant moet oplossen tot een goed esthetisch resultaat.’’

Gekscherend nodigde hij elke aankomende kunstenaar uit om eerst tandarts te worden! Deze combinatie werkt in zijn ogen perfect. Kleinjan heeft in het begin van de negentiger jaren lessen gevolgd bij de Kunstacademie in Den Haag en is in 1994 naast zijn tandartsenpraktijk begonnen als professioneel kunstenaar. Zelf heeft hij in Rotterdam en omgeving meerdere malen geëxposeerd. In de toekomst zal hij in zijn eigen galerie zijn werken laten zien. Voornamelijk olieverfschilderijen en gemengde technieken.

Zijn Artpracticegallery stelt hij eveneens graag beschikbaar aan kunstenaars ,,die duidelijk iets anders te melden hebben, dan de meeste collega’s.’’ Zo is het criterium voor de kunstenaars die hij uit binnen- en buitenland gaat uitnodigen.

 

Kautzinski

Voor de openingsceremonie had hij gekozen voor een hommage aan de Duitse kunstenaar Karl-Heinz Kautzinski, een persoonlijke vriend van hem, die in 2011 overleed. Kautzinski verwierf internationale naam en faam. Er zijn foto’s van hem te zien op zijn expositie met onder meer voormalig minister-president Jan Peter Balkenende.

Kleinjan: ,,Mijn vriend Kautzinski overleed helaas aan een sluipende spierziekte waarbij op den duur alle lichaamsfuncties uitvallen. Zo kon hij op een gegeven moment niet meer praten, maar tot aan zijn allerlaatste snik is hij schitterende en briljante werken blijven produceren. In zijn geboorteplaats Bieleveld is een Foundation opgericht om te komen tot een internationaal centrum voor kunstenaars. Een laatste wens uit het hart van Kautzinski. Kunstenaars uit alle windstreken kunnen daar tegen kostprijs gaan werken en exposeren,’’ aldus Hans Kleinjan.

Karl-Heinz Kautzinski ontwikkelde zijn abstracte werken door zijn bezoek aan het eiland Martha’s Vineyard in de Verenigde Staten. Hij werd daar geïnspireerd door de verbondenheid van de bewoners met de natuur en hun eenvoud van leven en werken.

 

 

 

De expositie is te zien in Artpracticegallery tot en met 27 juni aan de Heemraadssingel 97 en 95.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!