maandag 8 maart 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Dubbele bassdrum Foto Paulo Guereta cc

Big band drummer Viola Smith net geen 108 (Video)

26 oktober 2020 (de redactie)

Drummen is een fysiek beroep en veel drummers bereiken een hoge leeftijd. Uitzonderlijk is echter de hoge leeftijd die een van de pioniers onder de vrouwelijke drummers bereikte. Viola Smith (29 november 1912 - 21 oktober 2020) overleed vorige week een kleine zes weken voor haar 108e verjaardag. 

Ze was in de Verenigde Staten een van de eerste vrouwen met een carrière als professionele drummer.  Ze speelde onder andere vijf keer in The Ed Sullivan Show, evenals in twee films en de Broadway-musical Cabaret.

Still going strong 

Ten tijde van Smith's 107e verjaardag vorig jaar november 2019, werd gemeld dat ze af en toe nog drumde met bands in Costa Mesa, Californië. Ze was daarmee een van de oudste nog levende mainstream-muzikanten. Hoe goed ze was in haar hoogtijdagen zie je in het onderstaande  Youtube filmpje.

In de jaren '30 was ze een pionier voor wat een mannengebied en werd geafficheerd als het snelst drummende meisje ter wereld. Ze bespeelde onder meer een dubbele basdrum die later door rockmusici veel gebruikt werd.

Lees meer over:

muziek
Deel dit bericht met je vrienden!