zaterdag 4 december 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Bezoekersrecords voor kunstbeurzen

12 februari 2014 (Jim Postma)

Het is elke keer een ‘openbaring’ hoeveel kunstliefhebbers en kunstkijkers deze stad trekt wanneer er weer gedurende haast een week lang kunstbeurzen in Rotterdam zijn. Zeker tienduizenden bezoekers, ook uit de rest van het land, bezochten om deze reden de Maasstad voor onder meer ART Rotterdam en de RAW Art Fair. Om deze redenen blijft het verbazingwekkend waarom Kunst en Cultuur steeds meer een sluitpost van de begroting wordt met vergaande bezuinigingen.


Tienduizenden bezoekers, ook uit de rest van het land, bezochten de Maasstad voor onder meer ART Rotterdam en de RAW Art Fair. Foto's: Rinus Vuik

ART Rotterdam
Bij ART Rotterdam, voor het eerst gehouden in de Van Nellefabriek, werd een nieuw record gevestigd van 21.500 bezoekers. Deze 15de editie van deze kunstbeurs, dit keer gehouden van donderdag 6 tot en met zondag 9 februari, trok volgens de organisatie 35 procent meer bezoekers ten opzichte van 2013.
Op de RAW Art Fair in de Cruis Terminal aan de Wilhelminakade zijn 16.000 toeschouwers afgekomen. Verder was er nog een nieuwe ‘designbeurs’, nog in de kinderschoenen en toch al zo’n 5.000 bezoekers. Deze drie beurzen samen kwamen uit op bijna 42.000 kunstkijkers en kopers.

Buitenland
In de oude Van Nelle Fabriek presenteerden zich honderden galeries op de nieuwe locatie. Het aantal buitenlandse deelnemers bedroeg zo’n 50 procent. Naast galeriehouders uit België, Groot Brittannië, Zwitserland , Duitsland en Frankrijk waren er debutanten uit onder meer Japan, Denemarken, Hongarije, Griekenland en Egypte.

De standhouders hadden over het algemeen weinig te klagen over de transacties. Zo verkocht galerie Misako & Rosen al op de openingsavond alle schilderijen in de solopresentatie van Hisachika Takahashi, waaronder een schilderij aan het Dallas Museum of Art.
Bij RAW Art Fair deed onder meer galerie Kralingen van George Knap goede zaken met de verkoop van fotowerken van filmer/fotograaf Paul Hošek. Vorig jaar verkocht deze kunstenaar in een dag al zijn werken bij kunstcafé Gommers in Delfshaven.

Toegangsprijs
Van de vele duizenden bezoekers naar beide kunstbeurzen klaagden heel wat gasten over de hoge toegangsprijs van 17,50 euro per persoon. Bij de Van Nelle Fabriek konden automobilisten hun wagen parkeren voor tien euro.
Voor veel bezoekers reden om rechtsomkeer te maken en elders op de omliggende industrieterreinen een goedkopere parkeerplek te zoeken. Ook aan de bewegwijzering naar Van Nelle mankeerde het een en ander. Hierdoor kwamen heel wat bezoekers, met name van buiten de stad, in een doolhof terecht…

 

Deel dit bericht met je vrienden!