zaterdag 23 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Windmolens op de landtong bij Rozenburg. Foto Jan Baars60 pixab

Bewoners kunnen participeren in windmolens in hun buurt

12 februari 2021 (een van de redacteuren)

Bij het ontwikkelen van nieuwe windmolenprojecten gaat Rotterdam maximaal inzetten op participatie van omwonenden. Dat heeft de gemeente vastgelegd in de Leidraad Windenergie. Naast actieve participatie bij de locatiekeuze – de procesparticipatie – krijgen omwonenden ook de mogelijkheid om financieel te participeren in het project en wordt een deel van de opbrengst in een gebiedsfonds gestort.

Participatieplan

Bij het ontwikkelen van een nieuw windpark wordt het vooraf opstellen van een participatieplan verplicht. Een van de voorwaarden aan een initiatiefnemer is dat een deel van de opbrengst in een gebiedsfonds wordt gestort. Daaruit kunnen projecten worden gefinancierd met een sociale, recreatieve of duurzame meerwaarde voor de omgeving.

De moeilijke plekken zijn aan de beurt

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) over de nieuwe aanpak. “Rotterdam heeft in de afgelopen 10 jaar ruim 70 windmolens neergezet. Die staan op de relatief makkelijke plekken; nu zijn de moeilijke plekken aan de beurt. Daarom wordt het steeds belangrijker om omwonenden goed te betrekken in de locatiekeuze en ook te laten delen in de lusten van windenergie.”

 

Rotterdam heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. Daarbij past het uitbreiden van het aantal windmolens. Uitgangspunt in de Leidraad Windenergie is dat nieuwe windmolens worden neergezet op plekken met zo klein mogelijke negatieve impact voor omwonenden, en recreatie- en natuurgebieden. Een van de projecten waar de nieuwe participatieaanpak al gebruikt wordt, is het windpark dat ontwikkeld wordt op de Landtong Rozenburg.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!