dinsdag 17 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Woningmarkt onder druk Foto V&M

Krappe markt: prijs koopwoning 9% gestegen

21 november 2020 (de redactie)

Bestaande koopwoningen waren in oktober 9,1 procent duurder dan in oktober 2019. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twee jaar. Dat zet de toch al krappe woningmarkt in de grote steden extra onder druk. 

Index bereikt hoogste niveau ooit

In oktober 2020 lag de index met die prijsstijging op het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in oktober ruim 54 procent hoger. In juni 2013 bereikte de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In 2019 zwakte de stijging tijdelijk wat af, maar daarna stegen de prijzen weer wat sneller.

 Grafiek CBS

 

Meer transacties bestaande koopwoningen in oktober

Het Kadaster maakte bekend dat het in oktober 22.146 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 januari beschikbaar.

Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.van het CBS

 

Zie ook:

Lees meer over:

wonen huisvesting
Deel dit bericht met je vrienden!